SGP en CU stellen Kamervragen over antisemitische uitspraken Abbas

Naar aanleiding van antisemitische uitspraken door de Palestijnse president Abbas vorige week, hebben Kees van der Staaij (SGP) en Joël Voordewind (CU) Kamervragen ingediend bij de minister van Buitenlandse Zaken. De Kamerleden willen onder meer weten of de Nederlandse regering de mening deelt dat de uitspraken onacceptabel zijn. 

2018Z08464

Vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de antisemitische uitspraken van president Abbas (ingezonden 9 mei 2018)

1
Kent u het bericht ‘Palestijnse president Abbas verwijt de Holocaust aan gedrag van de Joden’? 1)

2
Deelt u de mening dat president Abbas, met zijn opmerkingen over de Joodse en Israëlische geschiedenis, waaronder de ontkenning van de Joodse connectie met het land Israel, het benoemen van Israel als een ‘Europees’ en ‘koloniaal’ project en het noemen van samenwerking tussen Hitler en Zionisten,  zich niet alleen schuldig maakt aan flagrante geschiedvervalsing maar zich ook willens en wetens zeer kwetsend opstelt?

3
Beaamt u dat president Abbas met deze antisemitische opmerkingen antisemitisme onder Palestijnen aanwakkert?

4
Welke gevolgen hebben de uitspraken van president Abbas voor de Palestijnse opstelling binnen het vredesproces, en voor de kans van slagen van dit proces?

5
Bent u net als de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) van mening dat deze uitspraken onacceptabel zijn? Wordt er in EU-verband verdere vervolgactie overwogen?

6
Welke politieke en financiële consequenties verbindt u aan de uitspraken van president Abbas?

1) https://www.cidi.nl/palestijnse-president-abbas-verwijt-de-holocaust-aan-gedrag-van-de-joden/