SGP ‘gefrustreerd’ over uitblijven benoeming antisemitismecoordinator

IN ANTISEMITISME / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 mrt 2021

De SGP zegt “gefrustreerd” te zijn dat minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus nog altijd geen Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding heeft benoemd. Hij had toegezegd dat dit in januari zou gebeuren, maar tot op heden is hij deze toezegging nog niet nagekomen.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft nog altijd geen coördinator antisemitismebestrijding benoemd. Volgens de SGP is er geen tijd te verliezen.

Afgelopen zomer stemde de Tweede Kamer voor het uitvoeren van beslispunten van de initiatiefnota over het effectiever aanpakken van antisemitisme. Deze nota was opgesteld door Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). De aanbeveling in het voorstel van de twee Kamerleden een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, werd over gestemd met een aparte motie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor dit voorstel – de enige partij die tegen stemde, was de SP.

Onlangs zegde minister Grapperhaus toe dat de benoeming van een dergelijke coördinator in januari plaats zou vinden. Tijdens de recente begrotingsbehandeling Justitie & Veiligheid vroegen verschillende Kamerleden nog aandacht voor de aanstelling van de Coördinator Antisemitismebestrijding en gaf de minister aan dat dit “op korte termijn” gerealiseerd zou worden.

Inmiddels is het maart en heeft de benoeming nog altijd niet plaatsgevonden. “Frustrerend”, aldus de SGP. Er wordt al sinds 2019 erover gesproken, maar volgens de partij is nog niks gebeurd.

Volgens de SGP is er “geen  tijd te verliezen”. “Joden zijn de enigen die stelselmatig beveiligd moeten worden; synagogen, begraafplaatsen en zelfs hun eigen restaurants zijn niet veilig. Wanneer er onrust of dreiging is, dreigt er voor Joden extra gevaar. Dat wordt ook nu tijdens de coronapandemie zichtbaar”, aldus de partij. “Niet voor niets brengt de Joodse gemeenschap jaarlijks een dreigingsrapport uit”, verwijzend naar de CIDI-monitor antisemitische incidenten.

De SGP wil dat onder dit demissionaire Kabinet nog een benoeming plaatsvindt. De partij vreest dat als dit besluit tot een volgend Kabinet blijft liggen, het wellicht nog een jaar zou kunnen duren, zo lichtte SGP-voorman Kees van der Staaij toe tijdens een uitzending van Christenen voor Israël. Bij deze livestream was ook Aron Vrieler namens het CIDI aanwezig.