SGP”er leidt Israël-delegatie Europarlement

SGP-Europarlementslid Bas Belder is onlangs benoemd tot leider van de Israel-delegatie. Daarmee krijgt de delegatie een vriendelijk tintje. VVD-fractieleider Hans van Baalen zit de Japan-delegatie voor.

De benoeming van de twee Nederlanders stond eigenlijk in juli al vast; de verdeling van delegatie-voorzitterschappen in het Europees Parlement gaat via een puntenstelsel, waarmee de fracties over deze functies onderhandelen. 

Van Baalen, bekend als vriend van Israel in de Tweede Kamer, begon na de verkiezingen aan zijn eerste termijn in het Europees Parlement. Als voorzitter van de Japan-delegatie blijft Van Baalen binnen zijn specialisatie. Tot zijn verhuizing naar Europa was hij jarenlang buitenland- en defensiespecialist voor de VVD in de Tweede Kamer. Ook in het EP wordt hij woordvoerder Buitenlandse Zaken, Veiligheids- en Defensiebeleid; hij krijgt daar bovendien Industrie en Energie bij. Japan is economisch belangrijk voor de EU.

Met de benoeming van SGP-leider Bas Belder (1946) is het voorzitterschap van de Israel-delegatie in ''Israelvriendelijke'' handen. Belder is sinds 20 juli 1999 lid van het Europees Parlement.  "Ik vind dat de joodse staat bestaansrecht heeft. En dat er een vergelijk moet komen met de Palestijnen. Maar laat de Palestijnen het eerst onderling maar eens worden", zei Belder, die de regio al meermalen bezocht, toen zijn benoeming bekend werd.

Belder is afkomstig uit het onderwijs en was eerder buitenland-redacteur van het Reformatorisch Dagblad. Na de EP-verkiezingen bleek hij tot zijn teleurstelling niet welkom bij de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers, waar hij graag samen met Van Dalen van de ChristenUnie (op de verkiezingsfoto links van een enthousiaste Belder) een Nederlandse delegatie had willen vormen. De Britse Conservatieven, een meerderheid in die fractie, blokkeerden zijn lidmaatschap uit onvrede met het SGP-standpunt over vrouwen. 

Belder maakt nu voor zijn partij noodgedwongen deel uit van de fractie van Europa voor Vrijheid en Democratie, samen met onder meer de Lega Nord en de Britse Onafhankelijkheidspartij. Zij staan bekend als ''Eurosceptisch'', anders dan Belders partij. 

Als enig Nederlands lid van deze fractie verwachtte Belder eentoegenomen werkdruk, maar hij lijkt het werk voortvarend aan te pakken. Op 14 september overhandigde hij namens alle Nederlandse Europarlementariërs een schriftelijk verzoek aan de eurocommissaris voor handel, Catherine Ashton, om nog voor het eind van deze maand te rapporteren over kinderarbeid. Dat rapport, met mogelijke handelsmaatregelen voor producten die zijn gefabriceerd met kinderarbeid, had er deze zomer al moeten zijn. De Nederlanders willen een grotere rol voor Europese politici in het bestrijden van kinderarbeid.