Shabana: “Palestijnen betrokken bij dood Arafat”

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 jul 2012 GAZA PA PALESTIJNEN

Het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an bracht gisteren opmerkelijk nieuws met betrekking tot de dood van Arafat. Ma’an plaatste een interview met Fahmi Shabana.

Shabana is een Palestijnse inlichtingenofficier en lid van de officiële onderzoekscommissie naar de dood van Yasser Arafat. Shabana gaf aan dat twee Palestijnen betrokken zijn geweest bij de dood van Arafat, een medewerker van de Palestijnse veiligheidsdienst en een politicus uit de Gazastrook.

Shabana zei dat: “Palestijnse leiders over informatie beschikken betreffende de dood van Arafat welke nooit openbaar zal worden.” Hij voegde hieraan toe dat hij de recente op Al-Jazeera uitgezonden reportage tot doel heeft de politieke loopbaan van PA president te beëindigen. Onder Palestijnse facties wordt al sinds Arafat’s overlijden, in 2004 in een Frans ziekenhuis nabij Parijs, beschuldigend naar elkaar gewezen en zou kunnen duiden op Palestijnse betrokkenheid bij zijn dood. Franse artsen konden in 2004 geen specifieke doodsoorzaak aanwijzen.

Al-Jazeera had kleding en andere persoonlijke eigendommen van Arafat naar een Zwitsers onderzoeksinstituut gestuurd voor nader onderzoek naar de doodsoorzaak van de wijlen president. Eén van de Zwitserse onderzoekers zei dat er een “verrassend” hoge hoeveelheid polonium-210 op Arafat zijn kleding was aangetroffen. Het Zwitserse instituut gaf aan dat zij van mening is dat dit niet tot de dood van Arafat geleid kan hebben. Na het bestuderen van het medische dossier van Arafat blijkt dat hij niet de leed aan symptomen die gebruikelijk te vinden zijn bij toediening van de radioactieve stof polonium-210.

De Palestijnse Autoriteit heeft ingestemd met de opgraving van Arafat om het onderzoek af te kunnen ronden en duidelijkheid te kunnen verschaffen over de doodsoorzaak. Ook de familie van Arafat heeft aangegeven achter de opgraving te staan. Arafat ligt in een tombe in Ramallah. Toch blijft het onduidelijk wanneer de opgraving zal plaatshebben omdat de PA nog overeenstemming zal moeten bereiken over een datum.

Bron: Ma’an News Agency