Sharon bepleit stopzetting militaire hulp VS aan Egypte

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 21 mrt 2001 EGYPTE GAZA VREDESPROCES VS

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – De Israëlische premier Ariel Sharon heeft de Verenigde Staten geadviseerd de militaire hulp aan Egypte te staken wegens de ,,negatieve invloed'' die dat land op het vredesproces in het Midden-Oosten uitoefent. Dat heeft de Israëlische militaire radio woensdag gemeld.

Tijdens een ontmoeting met vooraanstaande leden van het Amerikaanse Congres zei Sharon ongerust te zijn over de hulp ter versterking van het Egyptische leger, terwijl volgens de Israëlische regeringsleider er geen strategische dreiging tegen dat land bestaat. Volgens de radio is het sinds 1979 niet voorgekomen dat een Israëlische premier de Amerikaanse militaire hulp aan Egypte aanvalt. Egypte sloot dat jaar een vredesverdrag met Israël.

De premier neemt het Egypte vooral kwalijk dat het Arabische landen heeft aangemoedigd met de joodse staat te breken. Bovendien is de Egyptische ambassadeur, die 21 november naar Caïro werd teruggeroepen, nog niet in Tel Aviv teruggekeerd. Ambassadeur Mohammed Bassiouni verliet Israël uit protest tegen Israëlische raketaanvallen op de Gazastrook.