Sharon biedt Arbeiderspartijbelangrijke ministersposten aan

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 11 feb 2001

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – De gekozen premier van Israël, Sharon, heeft de Arbeiderspartij zondag twee belangrijke ministersposten aangeboden. Dat heeft de minister voor Regionale Samenwerking Peres zondag voor de BBC-televisie gezegd. Hij zei dat er een redelijke kans bestaat dat de Likud-partij van Sharon en zijn eigen Arbeiderspartij een coalitie zullen vormen.

Sharon deed zijn aanbod in een nieuw gesprek met de vertrekkende premier Barak. Vrijdag hadden ze elkaar ook al gesproken over de mogelijke vorming van een regering van nationale eenheid. Volgens Peres kan zijn Arbeiderspartij kiezen uit Buitenlandse Zaken, Financiën en Defensie.

Peres zelf zou een kans hebben op Buitenlandse Zaken te komen. Barak zou zijn aangeboden op Defensie te gaan zitten. Volgens Israëlische kranten heeft Barak dat aanbod echter verworpen. Hij blijft bij zijn besluit om zich terug te trekken na zijn nederlaag bij de premiersverkiezingen van afgelopen dinsdag.

Volgens de leider van het Likud-team, Ehud Olmert, kan de Arbeiderspartij evenveel ministers krijgen als Likud, zo meldt de Israëlische legerradio. De Arbeiderspartij is verdeeld over de vraag of het met Likud in zee moet gaan. De huidige minister van Regionale Samenwerking is voorstander van een regering van nationale eenheid. Een ander deel van de partij voelt er meer voor een nieuwe sociaaldemocratische partij op te richten, samen met de links-liberale partij Meretz.