Sharon dreigt met eenzijdige stappen

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gezegd dat als de Palestijnen niet binnen enkele maanden stappen richting vrede zetten, Israël zal beginnen zich van de Palestijnen af te wenden. Het omstreden veiligheidshek zal dan gebruikt worden als een noodgrens.

Sharon deed zijn uitspraken tijdens een toespraak in Herzliya, een buitenwijk van Tel Aviv. In zijn rede zette de premier zijn beleid ten aanzien van de Palestijnen voor de komende jaren uiteen en benadrukte dat de routekaart naar de vrede voor de Israëlische regering het enige acceptabele vredesplan is.

“We zijn geïnteresseerd in het voeren van rechtstreekse onderhandelingen, maar we zijn niet van plan om de Israëlische samenleving te laten gijzelen door de Palestijnen”, aldus Sharon. “”We zullen niet onbeperkt op ze blijven wachten.”

Volgens Sharon zal Israël eenzijdige maatregelen nemen als de Palestijnen binnen enkele maanden geen einde hebben gemaakt aan de terreuraanslagen. De Israëlische regering zal dan het leger hergroeperen en enkele joodse nederzettingen verplaatsen, om zo het aantal nederzettingen in de buurt van Palestijnse steden en dorpen te reduceren.

Ook liet de premier weten dat Israël de bouw van het veiligheidshek in versneld tempo zal doorvoeren. Het doel van deze acties, aldus Sharon, is om de terreur zo veel mogelijk terug te dringen en de Israëlische burgers maximale veiligheid te bieden.

Reacties

Het hoofd van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie Erekat zei in een reactie dat Sharons plannen “geen formule voor vrede” zijn. “Met deze eenzijdige aanpak sluiten ze vrede met de Israëliërs, maar niet met de Palestijnen.” De Palestijnse premier verklaarde “teleurgesteld” te zijn over de “dreigementen” van Sharon. En de militante Hamas-beweging noemde de plannen van Sharon “waardeloos” en zwoer de gewapende strijd voort te zetten.

Een Witte Huis-woordvoerder liet weten dat de Amerikaanse regering tegen “alle eenzijdige stappen is, die de weg naar onderhandelingen over de routekaart naar vrede blokkeren”.

De leider van de Arbeidspartij, Peres, zei “diep teleurgesteld” te zijn door de toespraak van premier Sharon. In plaats van beslissingen te nemen, heeft Sharon slechts een draaiboek gemaakt, aldus Peres.

Bron: NOS Nieuws