Sharon heeft goede hoop dat hij ambtstermijn volmaakt

Lycos Nieuws

JERUZALEM, 7 maart (AP) Ariel Sharon wordt woensdag, nadat het parlement zijn regering van nationale eenheid heeft goedgekeurd, beëdigd als premier van Israël. In een vergadering van zijn Likudpartij zei Sharon ‘s morgens dat het coalitiekabinet de Israëliërs in staat zal stellen "zich te verenigen, terwijl ze worden geconfronteerd met het grootste gevaar van dit moment, de verslechterende veiligheid".

Hij zei ook dat hij zal proberen vrede te sluiten met de Palestijnen, maar niet nadat de rust is weergekeerd. De militante moslimbeweging Hamas heeft een reeks zelfmoordaanslagen aangekondigd ter gelegenheid van het aantreden van de door haar als aartsvijand van de Palestijnen beschouwde Sharon. De aanslag die zondag in de Israëlische kustplaats Netanya aan vier mensen, onder wie de dader, het leven kostte was de eerste in deze reeks, aldus de Hamas in een dinsdag uitgegeven verklaring.

In Jeruzalem deed zich dinsdagavond een kleine ontploffing voor in een vuilniswagen. Dat gebeurde toen vuilnismannen afval in de wagen gooiden, aldus de politie. De vuilniswagen raakte beschadigd, maar niemand raakte gewond.

Van Sharons kabinet maakt Nobelprijswinnaar Shimon Peres deel uit, als minister van buitenlandse zaken, maar ook bijvoorbeeld de havik Rehavim Zeevi, wiens partij de Palestijnen van de Westoever wil verwijderen. Zeevi wordt minister van toerisme. Door de Arbeidspartij van de bij de premiersverkiezingen van een maand geleden door hem verslagen Ehud Barak in te lijven hoopt Sharon ervoor te zorgen dat hij zijn ambtstermijn kan volmaken. Sharon is de vijfde premier van Israël in nog geen zes jaar.

Volgens analist Hanan Crystal is de kans heel groot dat Sharon het volhoudt tot halverwege 2003, wanneer zijn ambtstermijn afloopt. "De Arbeidspartij kan de regering niet ten val brengen", zegt hij.

Sharons Likudpartij heeft slechts 19 van de 120 zetels in de Knesset, het parlement. De Arbeidspartij heeft er 23. Sinds 1996 wordt de premier in Israël als gevolg van een nieuwe kieswet direct gekozen en de parlements- en premiersverkiezingen hoeven niet tegelijk te worden gehouden. De wet heeft het ook mogelijk gemaakt dat tal van splinterpartijen parlementszetels halen. De twee grootste partijen, Likud en Arbeid, zijn hierdoor veel zetels kwijtgeraakt.

Waarschijnlijk is Sharon de laatste direct gekozen premier. De Knesset zou de kieswet naar verwachting woensdag nog voor het kabinet wordt beëdigd opnieuw herzien.

Door de brede samenstelling van zijn kabinet kan Sharon bogen op de steun van 74 parlementsleden en op de gedoogsteun van waarschijnlijk nog eens negentien parlementsleden. Slechts 28 van de 120 parlementsleden lijken werkelijk oppositie tegen Sharon te zullen gaan voeren.