Sharon loopt weg bij Likud-congres

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 25 sep 2005 GAZA HAMAS WATER

NOS Nieuws

JERUZALEM De Israëlische premier Sharon is weggelopen bij een congres van zijn eigen Likudpartij. Tot twee keer deed Sharons microfoon het niet toen hij het woord wilde nemen. Tegenstanders van Sharon hadden doelbewust water over het elektriciteitssysteem gegooid waardoor kortsluiting ontstond. Toen technici het apparaat niet meer aan de praat kregen, hield Sharon het voor gezien.  

Het centrale comité van de regerende Likudpartij in Tel Aviv bijeen om waarschijnlijk maandag te stemmen over het leiderschap van de partij. Sharon wordt uitgedaagd door zijn aartsrivaal Benjamin Netanyahu. Die stapte enkele weken geleden al uit de regering-Sharon uit protest tegen de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. 

Netanyahu kwam wel aan het woord. Hij verweet Sharon dat hij de Gazastrook in handen van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft gegeven. Daardoor is Israël in gevaar geraakt, aldus Netanyahu, die halverwege de jaren negentig al eens premier van Israël was.

Netanyahu sprak in enigszins verhullende termen over Likud. "Iemand heeft gedreigd ons te verlaten. Maar niemand bedreigt ons. Als iemand wil opstappen, kan die beter nu opstappen", aldus Netanyahu die luid werd toegejuicht.

Hij noemde geen namen, maar duidelijk was dat Netanyahu doelde op Sharon. Al maandenlang circuleren in Israël geruchten dat Sharon een eigen partij zal oprichten als hij niet wordt herkozen als Likudleider.