Sharon opent deur voor overleg

NOS Nieuws

De Israelische premier Sharon heeft de deur voor vredesoverleg met de Palestijnen op een kier gezet. Volgens een tv-zender heeft Sharon zijn eis dat er eerst zeven dagen van rust moeten plaatsvinden, laten vallen. Hij zou dit hebben toegezegd aan minister Powell.

De VS heeft de diplomatieke druk op Israel verhoogd. Volgende week komt de Amerikaanse gezant Zinni naar Israel om de partijen tot het afsluiten van een wapenstilstand te bewegen. Minister van Aartsen is er blij mee, "maar hij moet ook enige grond hebben voor onderhandelingen. Op dit moment raken we steeds verder weg van een politieke oplossing en een politieke horizon."

Eerder vandaag zinspeelde minister Van Aartsen erop dat de Europese Unie en de Verenigde Staten samen een waarschuwing aan Israël zouden doen uitgaan. Daarvan is het niet gekomen.

De Palestijnen geloven niet dat de komst van de Amerikaanse gezant Zinni veel zal uithalen. Een Palestijnse minister noemt het sturen van de Amerikaanse gezant zelfs nutteloos. De Israelische premier Sharon weet volgens hem toch wel dat de Verenigde Staten niets zullen doen aan de Israelische acties tegen de Palestijnen. Een naaste medewerker van de Palestijnse leider Arafat zegt dat Israel met de acties de vredesinitiatieven saboteert.

Zinni heeft al twee keer eerder geprobeerd de partijen ertoe te bewegen het geweld te stoppen. In januari verliet hij de regio nadat Israël een schip met Palestijnse wapens had onderschept. Zinni heeft van Bush de opdracht gekregen het staakt-het-vuren-plan van CIA-chef Tenet nieuw leven in te blazen.

Doden

In Israel is het vandaag één van de bloedigste dagen sinds het uitbreken van de intifadah in 2000. Bij acties van het Israelische leger in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn zeker 30 Palestijnen gedood. De Israelische acties volgen op een aanslag in de joodse nederzetting Atzmona in Gaza. Een Palestijn schoot daar vijf Israeliers neer, voor hij zelf werd gedood. De aanslag is opgeeist door Hamas. Onder de Palestijnse slachtoffers is generaal Mefrej, de hoogste militair die is omgekomen sinds het begin van de intifadah.

Vluchtelingenkampen

In Bethlehem, op de Westoever, heeft Israel opnieuw twee vluchtelingenkampen doorzocht naar terroristen. Daarbij kwamen drie Palestijnen om het leven. Israel beschouwt de vluchtelingenkampen als broeinesten van terrorisme.

Aan de gewelddadige nacht ging een dag vooraf waarin aanvallen van het Israëlische leger aan tien Palestijnen het leven kostte. Ook werd het kantoor van de Palestijnse leider Arafat bestookt. Een Palestijn verwondde bij een zelfmoordaanslag in de nederzetting Ariel vijf Israëliërs.