Sharon vreest verkiezingen

ANP Nieuws

JERUZALEM/GAZA (ANP) – Sharons politiek om met geweld een einde te maken aan de Palestijnse opstand, lijkt nu ook in de ogen van de premier zelf te falen. Hij heeft zijn eigen politiek ondermijnd, volgens media in Israel uit vrees voor vervroegde verkiezingen.

Sharon besloot maandag dat de Palestijnse leider Yasser Arafat voor het eerst sinds zijn huisarrest in december, weer vrij mag reizen in de bezette gebieden. Eind vorig jaar wilde Sharon niets meer met de ‘irrelevante’ Arafat te maken hebben en sloot hem feitelijk op in Ramallah.

Bovendien is volgens Israelische mediaberichten van maandag Sharon toch bereid Amerikaanse waarnemers toe te laten in de bezette gebieden. Zondag liet Sharon de eis vallen dat er voor onderhandelingen eerst een week rust moet zijn. Deze eis was juist gesteld om niet te hoeven onderhandelen en om ‘de Palestijnen verder onder druk te zetten’.

Vergeldingsacties

Het Israelische leger gaat, zoals het kabinet zondag al aankondigde, onverminderd door met zijn acties in de Palestijnse vluchtelingenkampen, na een zeer bloedig weekeinde. Eenheden zijn in de nacht van zondag op maandag en ook maandagochtend Palestijnse gebieden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Bij de acties vielen maandag vier doden.

Zo’n vijftig tanks en pantserwagens rolden onder dekking van helikopters maandagochtend de Palestijnse stad Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever binnen. Ziekenhuizen meldden dat in Qalqilya zeker twee mensen zijn gedood. Op de Westelijke Jordaanoever heeft het leger ook het vluchtelingenkamp Dheishe bezet. Er geldt een uitgaansverbod en alle mannen tussen de 15 en 45 jaar moeten zich melden voor ondervraging. Maandagochtend trokken legereenheden bovendien Palestijns gebied binnen op de Gazastrook en bezetten onder meer posten van de Palestijnse veiligheidsdienst.