Sharon wil toch praten met Abbas

NOS Nieuws

De Israëlische premier Sharon heft het verbod op contacten met de nieuwe Palestijnse leider Abbas op. Hij stelde het verbod vorige week in nadat zes Israëliërs waren omgekomen in een hinderlaag in Gaza.

Volgens de Israëlische radio zal er vanavond alweer overleg zijn tussen de Israëliërs en de Palestijnen over het veiligheidsbeleid.

Abbas besloot dinsdag troepen naar de grens van de Gazastrook te sturen om aanslagen op Israël te verhinderen. Het besluit volgde op overleg tussen de Palestijnse president en militante leiders in Gaza. Onduidelijk is wanneer de grensbewaking precies van start gaat.

Abbas wil dat het geweld stopt zodat het vredesproces met Israel weer op gang kan worden gebracht. De maatregel moet tevens voorkomen dat Israël met harde hand in de Gazastrook gaat optreden, zoals aangekondigd door premier Sharon.

Al-Aqsabrigades

Een leider van de al-Aqsa Brigades in Jenin heeft Abbas toegezegd dat de groepering geen aanslagen meer in Israël zal plegen.

De al-Aqsa Brigades zijn voortgekomen uit Abbas’ Fatah-partij. Onduidelijk is in hoeverre de leider in Jenin spreekt namens de hele groepering. Wel is duidelijk dat de belofte niet geldt voor de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever. De organisatie vindt dat ook Israel moet afzien van geweld.

Hamas heeft in reactie op het overleg met Abbas verklaard diens voorstellen in beraad te nemen. Woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat het "van wederzijds belang is dat we de doelen van ons volk bereiken en de nationale eenheid bewaren". Van een bestand wil Hamas vooralsnog niets weten.

Zelfmoordaanslag

Dinsdagavond pleegde een Hamaslid nog een zelfmoordaanslag bij een grenspost. Daarbij kwam één Israelische officier om het leven en zes anderen raakten gewond.