Shaul Mofaz nieuwe partijleider van Kadima

Afgelopen dinsdag kregen de 95.000 leden van de Israelische politieke middenpartij Kadima de gelegenheid te stemmen op een nieuwe partijleider.

De nieuwe leider moet Kadima naar regeringsdeelname leiden, na de verkiezingen in november 2013. Op het moment is Kadima de grootste partij in de Knesset, met 28 zetels, maar zij regeert niet mee in de door premier Netanyahu geleide Likud-coalitie. De twee kandidaten waar de leden van Kadima op konden stemmen waren: Tzipi Livni en Shaul Mofaz.

De stemming is een herhaling van de verkiezing tot partijleider van Kadima voor de verkiezingen van 2008. Tzipi Livni versloeg Mofaz toen met een kleine meerderheid van 431 stemmen. Gisteren werden de resultaten van de dinsdag gehouden verkiezing bekend gemaakt bij het hoofdkwartier van Kadima. De 63-jarige oud-stafchef van het Israelische leger Mofaz bleek met een ruime meerderheid van zijn tegenstandster Livni gewonnen te hebben. Mofaz kreeg 23.987 stemmen en Tzipi Livni haalde maar 14.516 van de uitgebrachte stemmen. De uitslag verbaasde veel Israeli’s, omdat er werd verwacht dat het een nek-aan-nek-race zou worden.       

Mofaz heeft de afgelopen jaren veel politieke ervaring opgedaan. Hij is minister van Defensie, minister van Transport en vice-premier geweest. Hij heeft in de Knesset voorstellen gedaan voor de instelling van een tijdelijke Palestijnse staat, heeft zich bezig gehouden met  sociaal-economische problemen en vrouwenrechtenkwesties. Zijn militaire achtergrond kan wel invloed hebben gehad hebben op het stemgedrag van de Kadima-leden bij de verkiezing tot partijleider. Mofaz heeft zich de afgelopen jaren meermalen uitgelaten over het gevaar dat het Iraanse nucleaire wapenprogramma voor Israel met zich meebrengt en houdt de optie van militaire interventie open.

Bron foto: Isranet