Shin Bet bevestigt overgelopen Hamas-commandant

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 jul 2020 GAZA HAMAS

Na weken van geruchten, heeft de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet bevestigd dat een Hamas-commandant is overgelopen. Volgens de Shin Bet is het Hamas-lid op eigen initiatief vanuit Gaza naar Israël gezwommen.

Hamas-terroristen met luchtafweerraketten tijdens een parade in Gaza

Het gaat om de 24-jarige Az Aladdin Hussein. In 2013 werd Hussein gerekruteerd door de gewapende tak van Hamas – de Izz al-Din al-Qassam Brigades. In 2018 werd hij commandant van een van de luchtverdedigingseenheden van de terreurbeweging in de Gazastrook.

Als luchtverdedigingscommandant werd Hussein geleerd over observatiemethodes en het omgaan met anti-vliegtuigwapens. In zijn huis in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, had Hussein ook een luchtafweerraket. Hij was geïnstrueerd om met dit wapen op Israëlische helikopters te schieten als deze in de buurt kwamen, om IDF-militairen te doden en/of te ontvoeren.

Op 28 juni is Hussein overgelopen naar Israël. Volgen de Shin Bet besloot de Hamas-commandant hiertoe vanwege interne familieruzies en vervolging door hooggeplaatste Hamas-functionarissen. . Hussein zwom op eigen initiatief naar Israëlische wateren, waar hij door de Israëlische marine werd gearresteerd en overgedragen aan de Shin Bet.

Het nieuws over de overgelopen Hamas-commandant is pas vandaag door de Shin Bet bevestigd, daar het vandaag haar onderzoek heeft afgerond. Hussein heeft veel inlichtingen over Hamas prijsgegeven, zo stelt de Israëlische veiligheidsdienst. Op dezelfde dag als de afronding van het onderzoek is een aanklacht voor verschillende veiligheidsovertredingen ingediend bij een Israëlische rechtbank tegen het overgelopen lid van de Palestijnse terreurbeweging.

Eerder deze maand claimde het Saoedische medium Al-Arabiya al dat een Hamas-commandant was overgelopen naar Israël. Hamas ontkende dat een commandant was weggevlucht en sprak van “geruchten die het doel van de bezetting dienen, om het thuisfront in Gaza te destabiliseren”. Enkele dagen later werd toegegeven dat een Hamas-lid verdacht werd van collaboratie en hierop naar Israël was gevlucht, maar de terreurbeweging bleef volhouden dat het geen commandant betrof.

De IDF heeft beelden gepubliceerd van de aanhouding van de Hamas-commandant: