Shin Bet: Europees hulpgeld bij terreurgroep PFLP terechtgekomen

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 mei 2021 PFLP UAWC

Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zijn miljoenen aan hulpgeld uit Europa doorgesluisd naar de Palestijnse terreurgroep PFLP. Ook Nederland wordt genoemd, in verband met de financiering van het UAWC.

Israël beschuldigt het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) al langer van het gebruiken van non-gouvernementele organisaties om voor hun eigen doeleinden in te zetten. De PFLP infiltreert of zet NGO’s op om deze in lawfare tegen Israël in te zetten en om geld door te sluizen voor terroristische activiteiten.

De Health Work Committees, (HWC), werd volgens de Shin Bet door de PFLP gebruikt om miljoenen aan ontwikkelingssamenwerkingsgeld te verkrijgen van de Europese Unie en EU-lidstaten. Naar aanleiding van het doorsluizen zijn vier verdachten gearresteerd. Al in 2015 waarschuwde het Israëlische ministerie van Defensie dat het HWC verbonden is aan de PFLP. Het Volksfront wordt ook door de EU als terroristische organisatie aangemerkt.

“PFLP-instellingen misleiden hulporganisaties in Europa door middel van een aantal methoden: rapporteren over fictieve projecten, valse documenten overbrengen, facturen vervalsen en opblazen, aanbestedingen omleiden, documenten en bankhandtekeningen vervalsen, hoge salarissen rapporteren en meer,” aldus de Shin Bet in een statement. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst gebruikt de PFLP het hulpgeld onder andere voor het rekruteren van nieuwe leden en het betalen van nabestaanden van omgekomen terroristen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan Europese diplomaten laten weten dat het met ernst naar deze kwestie kijkt. Tussen 2017 en 2020 zou meer dan 6,6 miljoen euro aan HWC door EU-lidstaten en Europese hulporganisaties zijn overgemaakt. De aan de PFLP gelieerde organisatie heeft ook van het Nederlandse ICCO steun ontvangen, zo blijkt uit verslagen van HWC zelf.

UAWC

Ook de Nederlandse regering wordt genoemd in verband met het doorsluizen van hulpgeld naar de PFLP. Op 23 augustus 2019 vond een dodelijke bomaanslag plaats bij de Ein Bubin-bron, nabij de nederzetting Dolev. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen het explosief afging. De 17-jarige Rina kwam bij de aanval om het leven.

Na de aanslag heeft de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet een aantal terreurverdachten gearresteerd, die allen tot dezelfde PFLP-cel zouden behoren die achter de aanslag zit. Samer Arbid wordt ervan verdacht de celleider te zijn. Arbid was eerder de financieel directeur van de UAWC, en werd de afgelopen jaren regelmatig gearresteerd omdat hij deel uitmaakt van de PFLP. De Palestijnse terreurorganisatie heeft erkend dat Arbid een van haar commandanten is en betrokken was bij de aanslag bij de Ein Bubin-bron.

Een andere medewerker van UAWC, Abdul Razeq Farraj, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. Hij zou volgens de aanklacht samen met hoofdverdachte Arbid verantwoordelijk zijn geweest voor het voorbereiden van de aanval. Arbid hield Farraj op de hoogte van alle ontwikkelingen, en de laatstgenoemde rekruteerde ook nieuwe terroristen. Hoewel Farraj sinds 1985 om de haverklap werd opgepakt voor terroristische activiteiten, ging hij 2017 als vertegenwoordiger van de UAWC op de foto met Nederlandse ambtenaren. Beide PFLP’ers ontvingen bovendien tot voor kort salaris uit de Nederlandse subsidiepot.

Op 20 juli 2020 gaf minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag in antwoord op Kamervragen toe dat UAWC-werknemers worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. Hierop werd de Nederlandse geldstroom naar de Palestijnse NGO stopgezet in afwachting van een onderzoek. Verwacht wordt dat het onderzoek in mei afgerond zal zijn.

Op 30 augustus 2020 heeft de PFLP een bericht uitgebracht waarin wordt bevestigd dat Samer Arbid een commandant van de terreurgroep is en betrokken is bij de aanslag bij de Ein Bubin-bron. De gewapende tak van de PFLP – de Abu Ali Mustafa Brigades – heeft tevens op haar Telegramkanaal hetzelfde statement gepubliceerd naar aanleiding van het overlijden van de 82-jarige moeder van de terreurverdachte. In het bericht noemt de PFLP Samer Arbid “de gevangen commandant, een van de helden van de heröische Bubin-operatie“. 

Opmerkelijk genoeg lijkt het erop alsof de Nederlandse regering de financiële steun aan UAWC probeert weg te moffelen in openbare documenten. Zo staat de NGO niet meer in het overzicht van organisaties die hulpgeld van Nederland ontvangen, en bij het project zelf staat nu “No data available” over welke organisatie over de implementatie gaat.