Shin Bet: Iraanse spion in de Westoever gearresteerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 jun 2019 IRAN WESTBANK

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet heeft vandaag bekend gemaakt in april een spion werkzaam voor Iran in de Westelijke Jordaanoever te hebben gearresteerd. Teheran tracht zijn invloed in de Westoever te vergroten.

De Jordaniër Thaer Shafut betrad volgens de Shin Bet tussen juli en augustus 2018 de Westelijke Jordaanoever. Iraanse agenten in Libanon en Syrië zouden hem de opdracht hebben gegeven een netwerk op te zetten in Israël en de Westoever. Dit netwerk moest de spion realiseren door middel van het opdoen van zakelijke contacten, en Shafut deed zich dan ook voor als zakenman, aldus de Israëlische veiligheidsdienst.

Ondanks dat de Jordaniër al in april is gearresteerd, is het nieuws vandaag pas geopenbaard door de Shin Bet. Shafut is op 10 juni aangeklaagd voor het contact opnemen met een buitenlandse agent, het contact opnemen met een vijandelijke organisatie en het trachten van het importeren van vijandelijke fondsen in de regio.

Het is geen geheim dat Iran zijn invloed in de Westelijke Jordaanoever probeert te vergroten. Teheran voorziet verschillende Palestijnse terreurbewegingen en milities in de Gazastrook al jaren van wapens, trainingen en fondsen. Hetzelfde wil de Iraanse Revolutionaire Garde doen in de Westoever, zo liet Yahya Rahim Safavi – adviseur van ayatollah Ali Khamenei – onlangs nog weten.

Zowel Jordanië als Israël hanteren een streng wapenimportverbod op de Westoever. Tot dusverre is het Iran dan ook niet gelukt om op grote schaal wapens aan milities in de Westelijke Jordaanoever te leveren. Desondanks lijkt het Iraanse regime niet op te geven. Hussein Sheikh al-Islam, adviseur van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, beweert dat Iran de kennis heeft om wapens aan de Westoever – naast Gaza en Libanon – te leveren. Om de Joodse staat te vernietigen moet sprake zijn van effectiviteit vanaf alle fronten, aldus Al-Islam. 

De Iraanse natte droom van nóg een front tegen Israël is echter nog verre van gerealiseerd: wapenvrachten worden meestal onderschept, en de IDF voert regelmatig operaties uit om wapens te confisqueren en wapenwerkplaatsen te ontmantelen. Desondanks blijven gewapende facties in de Westoever, zoals Hamas, Islamitische Jihad maar ook de aan Fatah gelieerde Tanzim pogingen ondernemen hun wapenvoorraden te vergroten.