Sobere kerstviering in Bethlehem

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 dec 2003 PA PALESTIJNEN VREDESPROCES

NOS Nieuws

De kerstviering in Bethlehem is dit jaar sober verlopen. Wel hebben enkele duizenden mensen in Bethlehem de processie naar de Geboortekerk aanschouwd. Ze stonden op het Kribbeplein, waar zich in het verleden nog honderdduizenden samendrongen voor het spektakel. Patriarch Michel Sabbah van Jeruzalem leidde de nachtmis.

Eerder deze week zei Sabbah dat de kerstboodschap dit jaar "een boodschap is van hoop en geestelijke kracht, ondanks alle oprijzende obstakels op de weg naar vrede". Daarmee verwees de patriarch naar de omstreden afscheidingsbarrière die Israël om de Palestijnse gebieden bouwt.

Buitenlandse toeristen zijn bijna niet gekomen. Het geweld van de laatste jaren is daar debet aan. Toeristen en Palestijnen die wel naar Bethlehem zijn gekomen, klaagden over de controles die ze moesten ondergaan bij het passeren van posten van het Israëlische leger.

Eenmaal voorbij de controleposten viel Bethlehem ook tegen. Er heerste nauwelijks een religieuze atmosfeer, vertellen ze. Onder meer omdat het Palestijnse Gezag er geen geld voor uittrok, is Bethlehem karig versierd. Bovendien zijn er veel agenten van het Palestijns Gezag op de been.

Arafat

"Ik heb niets anders gezien dan de ruggen van agenten", verwoordde Mona Sakhel uit Jeruzalem haar teleurstelling. Zij was met haar man en vier kinderen speciaal voor kerst naar Bethlehem gekomen. Ze wordt plotseling zeer fel als haar gevraagd wordt naar de reden van de sobere viering. "Zolang de Palestijnse Autoriteit hier het gezag uitoefent, zal er chaos zijn."

De Israëlische regering heeft Arafat net als vorige jaren verboden naar Bethlehem te reizen. Toch is wel aanwezig in de stad. Op verschillende muren hangen posters van de Palestijnse leider.