Soedan sluit zich officieel aan bij de Abraham-akkoorden

Woensdag heeft Soedan zich officieel bij de Abraham-akkoorden aangesloten. Het heeft hiertoe een overeenstemming met de Verenigde Staten getekend, waarmee het Afrikaanse land zich aan normalisatie met Israël toewijdt.

In de Soedanese hoofdstad Khartoem tekende minister van Justitie Nasreldin Abdelbari een verklaring waarin Soedan zich achter de Abraham-akkoorden schaart. Dit vond plaats tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Tevens werd een overeenstemming getekend voor een lening van de Wereldbank voor het Afrikaanse land dat zich momenteel in een economische crisis bevindt.

In oktober kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan vrede tussen Israël en Soedan te hebben bereikt. De president maakte toen ook bekend Soedan van de lijst van staatsterreursponsors te zullen halen, wat in december werd bewerkstelligd.

Tijdens zijn presidentschap heeft Trump meerdere vredesdeals met Israël weten te realiseren. In september tekenden de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein voor normalisatie met de Joodse staat, en in december sloot ook Marokko zich aan bij de Abraham-akkoorden.

Het was in de Soedanese hoofdstad Khartoem waar in 1967 de Arabische Liga de drie beruchte nee’s tegen Israël formuleerde. Nee tegen vrede met Israël, nee tegen erkenning van Israël en nee tegen onderhandelingen met Israël. Inmiddels hebben Egypte, Jordanië, de VAE, Bahrein en nu ook Soedan de drie nee’s omgeruild voor de drie ja’s.

Soedan nam deel in de oorlog tegen Israël in 1948 nadat de Joodse staat haar onafhankelijkheid had opgeroepen. Daarnaast zou het Afrikaanse land een belangrijke schakel hebben gevormd voor het leveren van wapens door Iran aan Hamas en andere terreurgroepen in de Gazastrook. Acht jaar geleden werd een wapenfabriek in Soedan, die onderdeel van deze route was, door de Israëlische luchtmacht getroffen.

Nu Soedan na de bekendmaking in oktober zich officieel achter de Abraham-akkoorden heeft geschaard, kan het met Israël aan normalisatie van de betrekkingen gaan werken. Dit proces zal echter enige haken en ogen kennen, zo staat het Afrikaanse land momenteel onder leiding van een Tijdelijke Soevereine Raad en de ‘democratie in wording’ is verdeeld over erkenning van de Joodse staat.