Soedanese ministers stemmen voor afschaffen boycot-wet tegen Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 apr 2021 BDS NORMALISATIE SOEDAN

Dinsdag heeft de Soedanese ministerraad gestemd voor het afschaffen van de boycot-wet tegen Israël. Het schrappen van de wet is onderdeel van de normalisatie tussen de twee landen onder de Abraham-akkoorden.

In oktober kondigde toenmalig president van de Verenigde Staten Donald Trump aan vrede tussen Israël en Soedan te hebben bereikt. In januari werd dit wapenfeit geformaliseerd met de handtekening van de Soedanese minister van Justitie Nasreldin Abdelbari. 

Het was in de Soedanese hoofdstad Khartoem waar in 1967 de Arabische Liga de drie beruchte nee’s tegen Israël formuleerde. Nee tegen vrede met Israël, nee tegen erkenning van Israël en nee tegen onderhandelingen met Israël. Inmiddels hebben Egypte, Jordanië, de VAE, Bahrein en nu ook Soedan de drie nee’s omgeruild voor de drie ja’s.

Soedan nam deel in de oorlog tegen Israël in 1948 nadat de Joodse staat haar onafhankelijkheid had opgeroepen. Daarnaast zou het Afrikaanse land een belangrijke schakel hebben gevormd voor het leveren van wapens door Iran aan Hamas en andere terreurgroepen in de Gazastrook. Acht jaar geleden werd een wapenfabriek in Soedan, die onderdeel van deze route was, door de Israëlische luchtmacht getroffen.

Het was van meet af aan duidelijk dat de normalisatie tussen Soedan en Israël haken en ogen zou kennen. Zo staat het Afrikaanse land momenteel onder leiding van een Tijdelijke Soevereine Raad en de ‘democratie in wording’ is verdeeld over erkenning van de Joodse staat.

Een van de obstakels voor normalisatie staat op het punt weggenomen te worden. De Soedanese ministerraad heeft voor het afschaffen van de boycot-wet tegen Israël gestemd. De wet, die sinds 1958 van kracht is, verbiedt zakelijke contacten tussen Soedan en Israël. De boycot-wet maakt tevens diplomatie tussen de twee landen onmogelijk. Voordat de boycot-wet volledig opgeheven kan worden, zal echter ook de Soevereine Raad hier mee in moeten stemmen.

Er is dus nog een lange weg te gaan tot de betrekkingen tussen Israël en Soedan volledig zijn genormaliseerd. Desondanks zijn de tekenen hoopgevend. In november heeft een Israëlische delegatie Khartoem bezocht en bij de Verengde Naties in New York hebben ambassadeurs van de twee landen al kennis met elkaar gemaakt