SP vraagt minister Blok “het Israelische geweld” te veroordelen

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 mei 2019 GAZA SP TERRORISME

In een schriftelijk overleg dat vandaag is gepubliceerd, heeft de SP-fractie in de Tweede Kamer minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gevraagd “het Israelische geweld” van recent te veroordelen. Dit nadat Palestijnse terreurgroepen honderden raketten op gezinnen in Israel hebben afgevuurd.

Afgelopen weekeinde laaide het geweld in Gaza en Israel op, na een scherpschuttersaanval door terreurbeweging Islamitische Jihad op IDF-militairen. Israel reageerde met luchtaanvallen op terreurposities, waarop honderden raketten op dorpen en steden in Israel werden afgevuurd. 

Bij de honderden raketaanvallen werd ook het huis van een Nederlands gezin, dat vorig jaar naar Israel is geïmmigreerd, in Nachal Oz getroffen. De Nederlandse ambassadeur Gilles Beschoor Plug bezocht daarop de Nederlandse familie, en liet op Twitter weten de raketbeschietingen te veroordelen. Nadat er melding werd gemaakt van een staakt-het-vuren, werd deze door het Engelstalige Twitter-account van het ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomd, waarbij ook vermeld werd dat het afvuren van raketten op burgers onacceptabel is.

In een schriftelijk overleg voor de Raad Buitenlandse Zaken, wat vandaag is gepubliceerd, vraagt de SP-fractie in de Tweede Kamer of ook “het Israelische geweld” is veroordeeld. De socialistische partij doet het hierbij valselijk voorkomen alsof er sprake is van een gevechtsronde tussen twee gelijkwaardige partijen met dezelfde middelen en doelwitten. In werkelijkheid begon de escalatie van afgelopen weekeinde met een scherpschuttersaanval door een terroristische organisatie op IDF-militairen, waarop de Israelische luchtmacht overging tot het bombarderen van terreurposities. De militante facties beantwoordden dit niet met aanvallen op het Israelische leger, maar met honderden raketten op Israelische dorpen en steden – burgerdoelen.

De SP doet het tevens voorkomen alsof de tragische dood van kinderen aan het Israelische geweld is te wijten. Terreurbeweging Islamitische Jihad heeft echter toegegeven dat de dood van een Palestijnse baby afgelopen weekeinde niet door een Israelische luchtaanval komt, maar door een fout met een van hun eigen raketten. Aanvankelijk wees het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid in Gaza Israel als schuldige aan, maar de IDF ontkent. Islamitische Jihad zou inmiddels contact hebben gehad met de nabestaanden en aangegeven hebben te willen compenseren voor hun dodelijke fout.

De SP-fractie in de Tweede Kamer durft het beestje dan ook niet bij de naam te noemen. Hamas en Islamitische Jihad zijn terreurbewegingen die de vernietiging van de Joodse staat nastreven, maar de socialisten spreken eufemistisch van “gewapende groepen.”

Volgens de SP heeft Israel blijkbaar geen recht op zelfverdediging. Wanneer Palestijnse terroristen het vuur openen op IDF-militairen, en de dagen daarop honderden raketten op Israelische gezinnen – waaronder Nederlanders – afvuren, moet de Joodse staat dat zich maar laten overkomen.