Spanning rond militaire interventie Syrië

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 28 aug 2013 EU IRAN OBAMA SYRIE VN VS

Gas-Mask-300x188In Israel zijn de raketafweersystemen in verhoogde staat van paraatheid en worden gasmaskers uitgedeeld voor het geval een Westers ingrijpen in Syrië leidt tot een aanval. Channel 2 meldde grote rijen en lange wachttijden bij de distributiecentra voor gasmaskers. Volgens de Israelische postdienst, die toezicht houdt op de distributie, is de vraag de afgelopen dagen verdrievoudigd. Israel houdt zich al vanaf het begin afzijdig van het bloedige conflict in Syrië, maar toch hebben Syrië en ook Iran gedreigd een aanval op Israel te vergelden. De kans op een militair ingrijpen door de VS lijkt met de dag toe te nemen. Volgens NBC News zou dit al donderdag 29 augustus kunnen plaatsvinden.

De VS zal naar alle waarschijnlijkheid militair ingrijpen tegen het regime-Assad als blijkt dat dit chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen burgers in de buitenwijken van Damascus. Dat zal dan  niet onder de vlag van de VN gebeuren, omdat China en Rusland, die beide vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, tegen militaire actie zijn. De VS, het VK en Frankrijk bouwen op dit moment aan een internationale troepenmacht.

Dat er chemische wapens zijn ingezet, is vrijwel zeker. Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn bij de aanval in Damascus op 21 augustus honderden mensen gedood en duizenden mensen gewond geraakt. De verwondingen waarvoor zij behandeld werden, zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door chemische middelen. Een andere vraag is nog wie de chemische wapens zou hebben ingezet. Amerika zegt eind deze week bewijzen te zullen publiceren dat regeringstroepen de dader waren.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is ervan overtuigd dat de aanval met chemische wapens zeker gepleegd is door het Assad-regime. President Obama, die nog geen beslissing heeft genomen, zou tegen Biden hebben gezegd dat degenen die chemische wapens hebben ingezet tegen “weerloze mannen, vrouwen en kinderen” ter verantwoording moeten worden geroepen. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zei later tegen de BBC dat het Amerikaanse leger klaar is om op te treden als president Barack Obama het bevel geeft.

Minister Kerry uitte afgelopen zaterdag harde kritiek op de late toezegging van het Assad regime om VN-inspecteurs toe te laten tot de wijken waar de chemische wapens zijn ingezet. Volgens hem kwam de toezegging van het regime zo laat omdat het regime hoopt dat de sporen van de chemische aanval grotendeels zullen zijn uitgewist door vele bombardementen op de getroffen wijken . Intussen hebben de VN-wapeninspecteurs hun inspectie moeten afbreken uit veiligheidsoverwegingen, omdat zij meermaals werden beschoten.

Europa lijkt zich te scharen achter het standpunt van de VS. De Engelse premier Cameron zei gisterenavond dat hij over bewijsmateriaal beschikt waaruit blijkt dat Assads troepen achter de aanval met chemische wapens zaten. Hij overweegt gerichte militaire acties te ondernemen om het Assad regime “af te schrikken” en de mogelijkheden voor toekomstig gebruik van chemische wapens “te degraderen”. De Franse president François Hollande zei dat zijn land klaar staat om de verantwoordelijken voor de chemische aanval “te straffen”. Ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei gisteren tegen de NOS dat, mocht er uit het onderzoek blijken dat er daadwerkelijk chemische wapens zijn ingezet door het regime, actie een logische volgende stap is.

Rusland, de grootste bondgenoot van Syrië, waarschuwde dat een militaire interventie het Midden-Oosten zal destabiliseren en zij de actie ook strijdig met het internationale recht zien. De Syrische VN-ambassadeur Bashar al-Jaafari beschuldigde de rebellen en buitenlandse strijders die actief zijn in het land van de lancering van de chemische wapens, om internationale interventie uit te lokken. Tijdens een persconferentie die de Syrische staatsomroep dinsdag uitzond zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem dat “Damascus zich zal verdedigen”.

Laurent Fabius, minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, zei in een reactie op Euronews dat het Russische standpunt uitgaat van een verkeerde voorstelling van zaken en hij zich afvroeg zich af of Rusland nog wel weet dat zij ondertekenaars en lid zijn van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).