Spanning rond mogelijke vrijlating Shalit

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 8 dec 2008 CIDI GAZA HAMAS VERKIEZINGEN

Door een hausse aan media berichten neemt de spanning toe rond de mogelijke vrijlating van de Israëlische militair Gilad Shalit. Hij zou op korte termijn door Hamas aan Israël worden overgedragen, zo luiden de berichten, maar premier Ehud Olmert noemt die inschatting overdreven.

De vrijlating van Shalit maakt onderdeel uit van de onderhandelingen over een langdurig staakt-het-vuren in Gaza.
Minister van Defensie Barak zei vrijdagavond voor de Israëlische tv dater momenteel sprake is van “uiterste inspanningen” om Shalit naar huiste krijgen.

Parlementslid Binyamin Ben Eliezer van de Arbeiderspartij zei zondag opde zender van het Israëlische leger dat de overdracht van Shalit dichterbij is dan ooit. De in Londen gevestigde Al Hayat citeerde Palestijnse bronnen dat er een deal op handen om 1000 gevangenen te ruilen voor Shalit. Hij wordt al meer dan twee jaar door Hamas gegijzeld. Onder de gevangenen die Israël zou willen vrijlaten, isvolgens de krant  Marwan Barghouti van de militaire vleugel vanFatah.

Premier Olmert, minister van Defensie Barak en minister van Buitenlandse Zaken Livni kwamen zondagmorgen bijeen om te praten overhet Egyptische voorstel voor een langdurig staakt-het-vuren tussenIsraël en Hamas. Olmert noemde de huidige publiciteitsgolf over Shalit overbodig en riskant voor het sluiten van een deal.

De Jerusalem Post zegt uit regeringskringen te hebben vernomen datOlmert en Livni hun opstelling hebben veranderd, waardoor er sprake is van een toegenomen kans op een overeenkomst met Hamas voor eengevangenruil nog voordat er een nieuwe regering is. Dinsdag gaat Israël naar de stembus. Naar alle waarschijnlijkheid zal een rechtsere coalitie het roer overnemen.

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Olmert zich onlangs in een privé-gesprek laten ontvallen dat hij  vastbesloten is om te proberen Shalit thuis te krijgen voordat hij afscheid neemt als premier. Interne verdeeldheid bij Hamas over een mogelijke deal lijkt op dit moment nog het grootste struikelblok te zijn.

Zie ook: