Spanningen op Westbank na reeks aanslagen

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 dec 2018 HAMAS TERRORISME

Terwijl het Israelische leger in het noorden van Israel tegen Hezbollah-tunnels optreedt, neemt ook op de Westelijke Jordaanoever de spanning toe. Een golf van aanslagen door Palestijnse terroristen en reacties daarop door het Israelische leger hebben de toch al fragiele veiligheidssituatie verstoord. 

In de afgelopen weken pleegden Palestijnen een reeks aanslagen, waarbij meerdere dodelijke slachtoffers vielen. Het Israelische leger, op zijn beurt, maakte donderdag bekend dat twee terroristen na een klopjacht zijn geneutraliseerd – gedood. Een dag later, vrijdag, verichtte het leger meerdere aanhoudingen van Palestijnse verdachten, merendeels Hamasleden. Temidden van alle spanningen en geweld zijn er vrijdag ook demonstraties, zowel door Palestijnen als Israeli’s.

Terreurgolf
In Givat Asaf, ten noorden van Jeruzalem, werden donderdag twee soldaten gedood, Yuval Mor-Yosef en Yosef Cohen. Een derde soldaat ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, evenals een vrouw die ook zwaar werd verwond. In Ramallah deelden Palestijnen snoepjes uit om de “overwinning” te vieren toen de aanslag bekend werd. Fatah, de partij van president Abbas, riep de Palestijnen op om de confrontatie aan te gaan met het Israelische leger.

Afgelopen zondag namen gemaskerde terroristen het wachtende publiek bij een bushalte onder vuur, in de stad Ofra. Negen mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. Een acht maanden zwangere vrouw die zwaar gewond raakte ligt nog in het ziekenhuis. Haar baby, die met een keizersnee te vroeg ter wereld kwam, redde het niet. Hij overleed woensdag en werd dezelfde avond begraven. Hij kreeg postuum de naam Amiad Yisrael, zijn begrafenis werd massaal bijgewoond.

Later die week vonden er enkele aanslagen met auto’s plaats. Een politieagent raakte gewond. Een derde auto-aanslag bleek achteraf geen doelbewuste aanslag te zijn maar gewoon een ongeluk – de zestigjarige Palestijnse chauffeur werd echter doodgeschoten, wat nog maar weer aangeeft hoe gespannen de situatie is. 

In de Oude Stad van Jeruzalem werden deze week twee politieagenten aangevallen. Een van hen ligt nog steeds in het ziekenhuis. Vrijdag stak een terrorist een soldaat neer bij een bewakingspost bij Beit El – hij is naar het ziekenhuis gebracht en de dader is nog voortvluchtig. Ook zijn deze week twee politieagenten aangevallen in de oude stad van Jeruzalem. Een van hen ligt nog in het ziekenhuis. 

“de ingenieur”
Er is niet alleen slecht nieuws. Zo maakte het leger eerder deze maand bekend dat “de ingenieur” is aangehouden. Deze terrorist wordt gezien als het brein achter meerdere terreurplannen op de Westelijke Jordaanoever (vandaar zijn bijnaam). De Israelische inlichtingendienst heeft naar eigen zeggen honderden terreuraanslagen verijdeld in de afgelopen jaren, binnen en buiten de ‘Groene Lijn’. 

Hamas
Israel beschuldigt Hamas van het ophitsen van de Westbank. De terreurgroep zou verantwoordelijk zijn voor de recente aanslagengolf. Dat is opvallend, want in november sloot Israel nog een wapenstilstand met Hamas. In ruil daarvoor staat Israel toe dat Hamas miljoenen dollars hulpgeld ontvangt uit Qatar. Het lijkt er nu op dat Hamas zich rustig houdt in Gaza, en in plaats daarvan haar werkterrein naar de Westoever heeft verlegt. 

Volgens analisten wil Hamas confrontaties in Gaza minderen, maar probeert de terreurbeweging tegelijkertijd de activiteit op de Westelijke Jordaanoever te vergroten. Dit leidt vervolgens weer tot protesten in Israel, en verzwakt vooral de positie van de Palestijnse Autoriteit en van PA-president Abbas verzwakken. Hamas zou de Westoever in chaos willen storten, om vervolgens zelf als sterkere partij uit de strijd te komen. 

Demonstraties
In Jeruzalem werd gisteren gedemonstreerd vanwege de onveiligheid en het vermeende onvermogen van het leger en de veiligheidsdiensten om mensen tegen terreur te beschermen. De demonstranten eisen harde maatregelen.

 In Ramallah en Hebron organiseerde Hamas demonstraties ter nagedachtenis van de gedode terroristen.  Een van hen is een zoon van een Hamas-leider in de Westelijke Jordaanoever. Ook zijn er demonstraties in enkele vluchtelingenkampen. Zondag viert Hamas dat het 31 jaar geleden is opgericht, en doet dat met een machtsvertoon, vooral tegen de PLO en Fatah in het bijzonder. Ook aan de grens met Gaza worden heftigere demonstraties verwacht dan in voorgaande weken. De spanningen zijn dus nog niet voorbij. 

Foto: Israelische soldaten op zoek naar terreurverdachten. (IDF)