SS’er Boere bekent moorden

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 9 dec 2009 WO2

Oud-SS’er Heinrich Boere (88) bekende dinsdag de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zei daarbij dat hij destijds niet het gevoel had dat hij misdaden beging. Dit liet hij weten in een verklaring aan de rechtbank van het Duitse Aken, waar vanaf 28 oktober een proces tegen Boere loopt.

Heinrich Boere’s advocaat, Gordon Christiansen, las dinsdag de verklaring van de oud-SS’er voor. Hierin bekent Boere de moord op Fritz Bicknese, Teun de Groot en Frans-Willem Kusters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verklaart daarbij dat hij toen niet het gevoel haddat hij misdaden beging, maar dat hij dat nu ‘natuurlijk anders ziet’. 

Boere beging de moorden tijdens zijn dienst bij een SS- Commando inNederland in opdracht van de bekende SS’er Feldmeier. De moorden wareneen vergelding voor aanslagen van het verzet.

Opdracht
In de verklaring benadrukte de oud-SS’er dat als hij de Nederlandersniet zou doden, hij zelf vermoord zou worden. Ook beweerde hij dat hijniet wist dat het om onschuldige mannen ging, maar dat hem werd vertelddat het ging om verzetsmensen die veel doden op hun geweten hadden. Hijkreeg bij de opdracht foto’s van dode Duitsers en NSB’ers te zien. 

De raadsman van de nabestaanden, Detlev Harmann, vindt deze verklaringslechts een ‘indicatie’ en beweert dat het volgens het Duitse rechtgeen bewijs is.  

Vertragingspoging
Sinds 28 oktober staat Boere terecht voor de moorden. Het procesverloopt echter stroef. De raadsmannen van de oud-SS’er hebben veelpogingen ondernomen om de rechtszaak te vertragen. 

Een voorbeeld van een vertragingsmanoeuvre was een verzoek van deadvocaten om de zaak af te blazen, omdat een persoon niet twee keervoor dezelfde feiten in de Europese Unie kan worden berecht. Boere was in 1949 alveroordeeld in Nederland, maar zat de levenslange gevangenisstraf nietuit omdat hij naar Duitsland vluchtte. 

De rechtbank liet dinsdag echter weten dat de zaak gewoon door kangaan, omdat Heinrich Boere zijn straf nooit heeft uitgezeten en niet isuitgeleverd. Hierom zou het beginsel dus niet van toepassing zijn.