Stad Jeruzalem keurt bouw in Sheikh Jarra goed, (weer) vlak voor VS-gesprek

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 mrt 2010 CIDI JERUZALEM OBAMA VREDESPROCES VS

Een nieuwe crisis tussen Israel en de VS lijkt op til. Jeruzalems stadsbestuur publiceerde dinsdag een vergunning voor de bouw van 20 woningen bij het Shepherd Hotel in Sheikh Jarra, pal voor Netanyahu’s ontmoeting met Obama. De VS protesteerde vorig jaar al tegen dit plan.

De Israelische premier Netanyahu hoopte de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen te verbeteren in een gesprek met president Obama. Er zijn spanningen, vooral doordat tijdens het bezoek van vice-premier Biden een goedkeuring werd afgekondigd voor de bouw van 1600 woningen in de Jeruzalemse wijk Ramat Shlomo. Dit bemoeilijkte Bidens missie om vredesbesprekingen op te starten in en Netanyahu verontschuldigde zich voor deze slechte timing. Toen Netanyahu het gesprek in ging, was hij niet op de hoogte van een nieuw Jeruzalems plan.

Het Jeruzalemse stadsbestuur deed dinsdag hetzelfde als bij Bidens bezoek. Vlak voor het gesprek tussen Obama en Netanyahu publiceerde de stad een bouwvergunning voor een veel controversieler project, aan de rand van de Arabische wijk Sjeik Jarrah. Toen dat project in juli 2009 bekend werd, bezorgde het de Israelische ambassadeur in de VS al een uitbrander. Het gaat om slechts 20 woningen, maar wel op de grond van het Shepherd Hotel aan de rand van de Arabische wijk Sjeik Jarrah.

Het hotel is ooit gebouwd door de moefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini (1893-1974, de moefti die met de nazi’s collaboreerde). In 1985 werd het hotel aangekocht door de Amerikaan Irwin Moskowitz, die banden onderhoudt met de radicale splintergroepering Ateret Kohanim en die Joodse families naar het gebied wil halen. Moskowitz en zijn medestanders verwijzen naar een Joodse enclave in de Arabische wijk, die dateert uit de 19e eeuw. Een groepje Joden kocht en bebouwde toen een stuk grond bij het graf van Shimon haTzadik (Simon de Wijze).

Volgens het Jeruzalems stadsbestuur gaat het (weer) slechts om een technische kwestie. Het bouwplan maakt deel uit van een groter plan, waarin ook winkel- en hotelgebieden zijn opgenomen en honderd huizen voor Arabieren.  Maar de timing lijkt geen toeval.
 

“De goedkeuring voor de bouw van twintig appartementen voor Joden, midden in een Arabische wijk in Jeruzalem is een provocatie”, reageert CIDI-directeur Ronny Naftaniel. “Het besluit moet met kracht afgewezen worden. De Gemeenteraad van Jeruzalem lijkt er doelbewust op uit te zijn het gesprek te frustreren tussen Netanjahu en Obama. De bouw van woningen voor Joden in de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem moet ten behoeve ven het herstarten van het vredesproces gestaakt worden. Het is van een essentieel andere orde dan het bouwen van huizen in de (nieuwe) Joodse wijken van Oost-Jeruzalem, omdat te verwachten valt dat deze bij een eventuele vredesregeling onder Israelisch bestuur zullen blijven.”

Lees hier het CIDI-commentaar op bouwen in Jeruzalem.