Staking in Gazastrook tegen geweld Hamas

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 sep 2007 FATACH GAZA HAMAS PALESTIJNEN

ANP Nieuws, 9 september 2007

Honderden ambtenaren en winkeliers hebben zondag, de eerste werkdag van de week, gehoor geven aan de oproep van de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas tot staking tegen Hamas.

In de doorgaans drukke wijk Rimal was het zondag aanmerkelijk rustiger dan normaal, omdat veel winkels gesloten bleven. Ook veel scholen en drie universiteiten hielden de deuren dicht. De oproep van Fatah en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO is een protest tegen het geweld dat militante organisaties van Hamas gebruiken om demonstraties uiteen te slaan die niet zijn goedgekeurd door Hamas. Zeker twintig Palestijnen zijn gewond geraakt toen paramilitaire organisaties manifestaties uiteendreven. Ook ontslaat Hamas, die in juni de macht in de Gazastrook overnam, steeds vaker medewerkers van scholen en ziekenhuizen die lid zijn van de rivaliserende Fatah.

De PLO had opgeroepen tot de staking en dreigde dat iedereen die geen gehoor gaf aan de oproep zou worden beschouwd als een tegenstander. Hamas gaf op haar beurt geen toestemming tot de staking en waarschuwde dat de winkels die dicht blijven erop kunnen reken dat ze nooit meer open gaan.

Het was de eerste anti-Hamasstaking. Waarnemers menen dat de kloof tussen de twee rivaliserende groepen hierdoor alleen maar groter wordt.