Status van 4000 Palestijnen op Westoever gelegaliseerd

Na 10 jaar van stilzitten heeft de Israelische regering groen licht gegeven voor de legalisering van de status van 4000 Palestijnen die woonachtig zijn op de Westelijke Jordaanoever. Dit wil zeggen dat zij identiteitskaarten van de Palestijnse Autoriteit krijgen en zullen worden ingeschreven in het bevolkingsregister.

Minister van Defensie Benny Gantz op bezoek bij enkele soldaten. (bron: screenshot Twitter)

1200 van hen woonden ongedocumenteerd en krijgen nu een legale status onder de PA, bij de andere 2800 werd de adreswijziging van Gaza naar de Westoever goedgekeurd. Het betreft Palestijnen die zich in het verleden niet hebben ingeschreven, naar het buitenland waren verhuisd nog voor de Oslo-Akkoorden of zij die voor de overname van Gaza door Hamas in 2007 naar de Westoever vertrokken waren. Hiermee krijgen deze Palestijnen zekerheid, zowel vanuit Israel als vanuit de Palestijnse Autoriteit.

De PA kan namelijk alleen maar in overleg identiteitskaarten uitgeven. Het besluit van de Israelische regering is onderdeel van haar beleid om de PA verder te versterken, zowel op institutioneel als op economisch gebied, zoals minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) eerder na zijn bezoek bij Abbas benadrukte..

We benadrukken dat alle verzoeken die zijn goedgekeurd op humanitaire basis zijn en dat elk verder verzoek grondig zal worden onderzocht naar aanleiding van de veiligheidssituatie in Israël. Bij al deze zaken zijn Palestijnen betrokken die al vele jaren in het gebied wonen‘, zei een woordvoerder van de Israelische regering.

Ondanks dat nu 4000 Palestijnen een officiële status hebben gekregen, zijn er alsnog duizenden van hen die nog steeds ongedocumenteerd op de Westoever wonen. Dit tot afgrijzen van activisten en advocaten, die zich voor hen inzetten. Zij juichen het besluit van de Israelische regering toe, maar zeggen ook dat zij verdere stappen moet ondernemen.

Aan de andere kant was er ook felle kritiek op het besluit van de Israelische regering, zo betichtte de uiterst-rechtse parlementariër Bezalel Smotrich (Nationaal Religieuze Partij) de regering ervan dat zij ‘post-zionistisch‘ is en dat zij een gevaar is voor de Staat Israel.

Dit besluit laat zien dat de huidige regering nieuwe wegen inslaat om zo het vertrouwen tussen Jeruzalem en Ramallah te doen vergroten, wat na jaren koele relaties tussen beiden zeker geen kwaad kan. Of er ook echt grote gestes uit voort gaan komen, is uiteraard nog maar de vraag.