Steekwoord: Gaza

 • HRW laat eenzijdigheid weer goed zien in nieuw rapport

  IN ISRAEL / 28 jul 2021
  Gisteren publiceerde Human Rights Watch een rapport over Israelische misstanden tijdens de escalatie afgelopen mei rond Gaza. In tegenstelling tot de titel, behandelt het uitsluitend de Israelische acties. De titel is tevens opzettelijk ambigue: het rapport spreek namelijk over ‘mogelijke […]
 • Kaag ontkracht beschuldigingen Simons richting Israel

  IN NEDERLAND / 13 jul 2021
  Buitenlandminister Sigrid Kaag (D66) beantwoordde nuchter een aantal sturende Kamervragen van Sylvana Simons (BIJ1) over Israel en Gaza. De minister zette een aantal misvattingen van Simons recht.
 • Kamervragen Van Dijk roepen op tot VN-onderzoek Israel

  IN NEDERLAND / 5 jul 2021
  Jasper van Dijk (SP) heeft recentelijk een rits Kamervragen gesteld naar aanleiding van de recentelijke escalatie in Gaza. In die vragen roept hij meermaals op naar meer onderzoek naar Israel, maar minister Kaag lijkt niet volledig met hem mee te […]
 • Opnieuw brandballonnen losgelaten vanuit Gaza

  IN ISRAEL / 2 jul 2021
  Na weken stilte zijn er weer brandballonnen opgelaten. Deze veroorzaakten kleine brandjes. In reactie heeft Israel een wapenfabriek van Hamas gebombardeerd.
 • Fatah en Hamas liggen wederom in de clinch

  IN MIDDEN-OOSTEN / 22 jun 2021
  Ondanks de regelmatig terugkerende statements over eenheid, liggen de twee grootste Palestijnse facties weer met elkaar overhoop. Deze maal gaat het met name om de wederopbouw van de Gazastrook, waar de door Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit een grote rol in […]
 • Simons stelt Kamervragen over Israel

  IN ISRAEL / 21 jun 2021
  Sylvana Simons (BIJ1) stelt een rits Kamervragen over ‘het verbreken van de wapenstilstand (met Gaza) door Israël’. De vragen komen zeer suggestief en sturend over.
 • Brandballonnen uit Gaza lokken Israelische reactie uit

  IN ISRAEL / 18 jun 2021
  Als respons op brandballonnen vanuit Gaza heeft Israel luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen van Hamas. Er zijn geen gewonden gemeld.
 • Kaag informeert Kamer over uitvoering motie-Sjoerdsma

  IN NEDERLAND / 17 jun 2021
  In een schrijven stelt het kabinet hoe zij vorm zal geven aan de motie-Sjoerdsma, die zich richtte op het inzetten voor een staakt-het-vuren. In de beantwoording benadrukt het kabinet het belang van de tweestatenoplossing en waarschuwt zij voor unilaterale stappen […]
 • UNRWA treft tunnel onder school in Gaza aan

  IN MIDDEN-OOSTEN / 7 jun 2021
  UNRWA heeft vrijdag haar zorgen geuit in een persbericht, nadat een tunnel van Hamas werd aangetroffen onder het gebouw van een school van UNRWA in Gaza.
 • Hamas verbant UNRWA-directeur uit Gaza

  IN MIDDEN-OOSTEN / 4 jun 2021
  Hamas heeft afgelopen woensdag UNRWA-directeur Matthias Schmale uit de Gazastrook verbannen. De operationeel directeur van de VN-organisatie omschreef Israelische luchtaanvallen als "precies" en "geavanceerd".