Sterke groei Israelische export naar Arabische wereld

De export van Israelische producten naar Arabische landen is in 2005 met 29 procent toegenomen tot 233 miljoen dollar. Dat meldt het Israelische Export Instituut. Het belangrijkste deel van de groei komt voor rekening van Egypte. Dat land voerde 214 procent meer Israelische producten in dan in 2004, vooral chemicaliën en petrochemische producten.

De export naar Jordanië daalde daarentegen met 13 procent tot 115,2 miljoen dollar. De daling wordt door analisten verklaard door de onlangs tussen Jordanië en de VS gesloten vrijhandelsovereenkomst. Daardoor zouden Amerikaanse exporteurs geen nadelen meer hebben ten opzichte van hun Israelische tegenhangers.

Opvallend is ook de Israelische export naar Irak. Die bedroeg vorig jaar 5,7 miljoen dollar, een toename van 24 procent ten opzichte van 2004. Er zijn 66 Israelische bedrijven actief op de Iraakse markt. Het gaat onder andere om beveiligingsproducten, consumentengoederen, plastics en mineralen.

De Israelische export naar Marokko steeg met 18 procent naar 11,2 miljoen dollar en die naar Tunesië met 69 procent tot 1,9 miljoen.