Syrië beschiet Israelische vliegtuigen na bombardement op wapenfabriek

Bron foto: Israeli Air Force / Flickr.

Afgelopen nacht heeft de Israelische luchtmacht een Syrische wapenfabriek gebombardeerd. Hierop heeft het Syrische regime raketten op de vliegtuigen afgeschoten, zonder succes.

Volgens Arabische bronnen is een wapenfabriek in een industriegebied van de stad Homs gebombardeerd. Het Syrische leger heeft getracht met luchtdoelraketten de Israelische straaljagers neer te halen. De raketten misten echter hun doel en de vliegtuigen wisten veilig naar Israel terug te keren. 

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten betreft het een fabriek waar raketten worden geproduceerd. Mogelijk waren deze raketten bestemd voor Hezbollah. De Libanese militie vecht mee aan de zijde van het regime van Assad in de Syrische burgeroorlog. Tegelijkertijd ontvangt de sjiitische terreurgroep wapens van Syrië en Iran. Deze wapentransporten worden met enige regelmaat door Israel onderschept. Om deze verliezen tegen te gaan, heeft Hezbollah met hulp van Iran wapenfabrieken in Libanon zelf opgezet. 

Het is niet de eerste keer dat Israel een wapenfabriek in Syrië op de korrel neemt. In september is een chemische wapenfabriek van het Syrische regime door de IAF bestookt. In dit complex zouden wetenschappers met hulp van Noord-Korea aan verboden wapens hebben gewerkt. Mogelijk wou Israel met de aanval voorkomen dat deze wapens in handen van Hezbollah zouden vallen.

In een interview op de legerradio reageerde de Israelische minister van Inlichtingen Israel Katz op het nieuwsbericht van het bombardement. Katz gaf aan niet in te kunnen gaan op afzonderlijke kwesties, maar liet wel weten dat de positie van Israel duidelijk is: Wapensmokkel naar Hezbollah gaat over een rode lijn heen. Israel heeft in het verleden hierop gereageerd en zal dat in de toekomst ook doen, zo liet de minister weten. 

De pogingen van Iran en Syrië om Hezbollah te versterken zijn niet zonder effect: naar schatting beschikt Hezbollah over een zes keer zo groot wapenarsenaal als in 2006. In de zomer van 2006 vuurde de sjiitische militie duizenden raketten op het noorden van Israel af. De terreurgroep heeft nu echter grotere en meer geavanceerde wapens in haar bezit, waarmee de gehele Joodse staat binnen bereik van Hezbollah ligt.

In maart schoot het Syrische regime ook met luchtdoelraketten op straaljagers van de IAF. De vliegtuigen hadden een aanval uitgevoerd op een wapentransport dat bestemd was voor Hezbollah. Ook toen mislukte het de Syrische luchtverdediging om de Israelische jagers neer te halen. Vorige maand beschoot de Syrische luchtafweer Israelische vliegtuigen die zich boven Libanon bevonden. Hierop bombardeerde de IAF het Syrische luchtafweersysteem, dat zich ten oosten van Damascus bevond.

 

Bronnen: Ynet, The Times of Israel, The Jerusalem Post.