Syrië definitief weg uit Libanon

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 26 apr 2005 LIBANON SYRIE VN

NOS Nieuws

Met een officiële ceremonie heeft Syrië na een aanwezigheid van bijna dertig jaar zijn troepen teruggetrokken uit Libanon. Circa 250 militairen luisterden in de oostelijke Bekaa-vallei naar een rede van de hoogste chef van de inlichtingendiensten in Libanon, Rustom Ghazaleh.

Het vertrek van Syrië uit Libanon kwam tot stand na massale demonstraties en grote internationale druk op Syrië. De betogingen vonden plaats na de moord op de voormalige Libanese premier Hariri. Veel Libanezen houden Syrië verantwoordelijk voor de dood van de ex-premier.

Toen de internationale druk ook toenam, ging Damascus uiteindelijk overstag.

Tijdens zijn rede prees Ghazaleh de troepen die in gelid opgesteld stonden. "Wapenbroeders voor zo lang", zei hij. Waarop de soldaten herhaalden: "zo lang".

De Verenigde Naties hebben intussen een team naar Libanon gestuurd om toe te zien op het vertrek van de laatste manschappen en leden van de Syrische geheime dienst. Ook moeten ze in de gaten houden dat Syrië zich niet langer met de binnenlandse aangelegenheden van het buurland bemoeit.

Burgeroorlog

De Syrische troepen waren in Libanon sinds 1976. Damascus stuurde het leger naar het buurland tijdens het hoogtepunt van de burgeroorlog. Toen had Syrië ongeveer 30.000 manschappen in Libanon.

Na het vredesakkoord van 1990 hield Damascus nog circa 14.000 troepen in het buurland.