Syrië: Israelische luchtaanval in Hama

Volgens Syrische staatsmedia heeft de Israelische luchtmacht gisteren een aanval uitgevoerd in de provincie Hama. Het Israelische leger heeft geen commentaar op de beschuldigingen.

Gisteren waren meerdere explosies te horen in de Syrische provincie Hama. Volgens staatsmedium SANA ging het om een aanval door de Israelische luchtmacht, gericht tegen Iraanse posities in de regio. De Syrische luchtverdediging zou een aantal van de door de vliegtuigen afgevuurde raketten hebben onderschept, aldus SANA. De IAF-toestellen, die volgens Syrische media vanuit Libanon op lage hoogte naar Hama zouden zijn gevlogen, wisten Syrische beschietingen met tegenmaatregelen te ontwijken.

Volgens Syrische oppositiegroepen waren verschillende aan militair onderzoek gerelateerde faciliteiten het doelwit van de luchtaanval. Als dit klopt, is het niet voor het eerst dat Israel militaire onderzoekscentra heeft gebombardeerd. Zo is in september 2017 een chemische wapenfabriek waar ook onderzoek werd gedaan gebombardeerd door de IAF.

De vermeende luchtaanval in Hama komt kort na de bekendmaking door het Israelische leger dat de luchtmacht het afgelopen jaar meer dan 200 aanvallen tegen Iraanse posities in Syrië heeft uitgevoerd. 

Israel wil voorkomen dat Iran via Syrië een aanvalsmogelijkheid op de Joodse staat krijgt. De Iraanse Revolutionaire Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee. 

Via deze corridor versterkt Iran niet alleen haar eigen aanwezigheid, maar verleent het ook steun aan haar proxies. Zo ontvangt de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in ruil voor haar steun aan Assad geavanceerde wapens van Teheran. Deze wapentransporten worden regelmatig door de Israelische luchtmacht onderschept. Om dit risico te vermijden, worden tegenwoordig ook raketten geproduceerd in lokale wapenfabrieken.

Zondag werd Israel ook beschuldigd van een aanval in Syrië. Toen ging het om een depot bij de Mezzeh-luchtmachtbasis. Later ontkende de Syrische minister van Buitenlandse Zaken echter dat een bombardement had plaatsgevonden, en wees hij een “kortsluiting” aan als oorzaak voor de waargenomen explosies bij de basis.