Israel bestookt Syrische raketbasis ten noordoosten van Damascus

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 jan 2018 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

De nieuwste aanwinst van de IAF, de F-35I Adir. Bron: Israeli Air Force / Flickr

Volgens het Syrische leger heeft Israel afgelopen nacht met vliegtuigen en raketten een militaire posititie ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus bestookt. 

Dat bericht circuleert in Syrische staatsmedia. Het leger van president Assad claimt een aantal van de raketten te hebben onderschept en op de vliegtuigen te hebben geschoten.

Als doel van de aanval wordt de militaire basis bij al-Qutayfah genoemd. Deze legerbasis wordt gebruikt door onder andere een artillerieregiment en huisvest een wapendepot met langeafstandsraketten, waaronder de ballistische Scud. Volgens militaire analisten maakt de Libanese militie Hezbollah al sinds 2010 gebruik van de basis.

Naar verluidt onderschept de Israelische luchtmacht regelmatig wapentransporten in Syrië die voor Hezbollah bestemd zijn. De sjiitische militie vecht mee aan de zijde van het Syrische regime en Iran in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor ontvangt de Iraanse proxy geavanceerde wapens. Naar schatting is het wapenarsenaal van Hezbollah nu zes keer zo groot als in 2006. In de zomer van dat jaar vuurde de sjiitische militie duizenden raketten op het noorden van Israel af. De terreurgroep heeft nu echter grotere en meer geavanceerde wapens in haar bezit, waarmee de gehele Joodse staat binnen bereik van Hezbollah ligt.

Ook de aanwezigheid van Iran zelf in Syrië baart Israel zorgen. De Islamitische Republiek, die de vernietiging van de Joodse staat nastreeft, is haar invloed bij de noorderbuur van Israel aan het uitbreiden door het bouwen van militaire basissen. In antwoord op de Israelische zorgen heeft de Assads bondgenoot Rusland een bufferzone aan de grens toegezegd, die vrij van Iraanse troepen en milities moet blijven. Daarnaast heeft de IAF in december een Iraanse basis in de buurt van Damascus bestookt.

Israel beschouwt de activiteiten aan haar noordgrens als het grootste gevaar. Opperbevelhebber Gadi Eisenkot noemt de dreiging die uitgaat van Iran “multidimensionaal”. De Islamitische republiek, met haar nucleaire ambities, subsidieert jaarlijks voor meer dan een miljard dollar verschillende terreurgroepen in het Midden-Oosten, aldus de luitenant-generaal.