Syrische beschieting van IAF-vliegtuig beantwoord met tegenaanval

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 28 mei 2019 IAF SYRIE

Een vliegtuig van de Israelische luchtmacht is gisteren vanuit Syrië door luchtafweer beschoten, aldus de IDF. In antwoord hierop is een tegenaanval uitgevoerd op een Syrische luchtafweerbatterij in de buurt van Quneitra.

Gisteravond bombardeerde de Israelische luchtmacht een Syrische luchtafweerbatterij nabij Quneitra. In een statement liet de IDF weten dat de bewuste batterij eerder die dag op een vliegtuig van de IAF had geschoten. Het toestel vloog boven Noord-Israel op een routinevlucht toen het werd beschoten, aldus het Israelische leger. Bij de Israelische tegenaanval gisteravond zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten twee doden gevallen. 

Naast de IDF, kwam ook de Israelische premier Benjamin Netanyahu met een statement. “Ons beleid is duidelijk – we tolereren geen enkele agressie tegen ons, en we zullen krachtig reageren.”

De Syrische mislukte beschieting van een IAF-vliegtuig komt na meerdere recente claims van het Syrische leger dat het Israelische raketten zou hebben neergehaald. Afgelopen zaterdag meldde Syrisch staatsmedium SANA dat het Syrische leger “vijandige projectielen afkomstig uit bezette gebieden” had onderschept. 

De week ervoor maakte SANA een vergelijkbare claim. Vliegtuigen van de Israelische luchtmacht zouden toen raketten hebben afgevuurd op doelen nabij Damascus. Zoals vaker bij vermeende Israelische luchtaanvallen, wordt geclaimd dat de Syrische luchtverdediging een aantal van de raketten zou hebben onderschept.

In september afgelopen jaar onthulde de IDF in een jaar tijd meer dan 200 luchtaanvallen op Iraanse posities in Syrië  te hebben uitgevoerd. De Iraanse Revolutionaire Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee. Via deze corridor wil de Revolutionaire Garde zich ingraven en steun verlenen aan verschillende milities zoals Hezbollah.