Syrische legerposities door IAF getroffen na beschieting richting Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 27 jul 2020 GOLAN HEZBOLLAH IAF SYRIE

Helikopters van de Israëlische luchtmacht hebben vrijdagavond Syrische legerposities bestookt, nadat eerder projectielen nabij het in de Israëlische Golan gelegen Majdal Shams waren ontploft.

Vrijdagochtend was sprake van explosies aan de grens tussen de Israëlische Golan en Syrië. Het is onduidelijk wat de exacte oorzaak van de ontploffingen was: mogelijk was sprake van Syrische luchtafweer dat op op een observatieballon van het Israëlische leger had geschoten of een artilleriebeschieting vanuit Syrië. Bij de explosies was sprake van lichte schade in het druzische dorp Majdal Shams. Een huis en een auto waren geraakt door scherven.

In antwoord op de explosies, hebben helikopters van de Israëlische luchtmacht vrijdagavond Syrische legerposities bestookt. Volgens Arabische media zijn Syrische luchtafweerposities nabij Quneitra getroffen. Syrisch staatsmedium SANA meldt dat dat drie locaties zijn getroffen en dat hierbij twee Syrische militairen gewond zijn geraakt.

In een statement stelt de IDF dat “observatieposten en instrumenten voor inlichtingenverzameling bij Syrische posities” zich onder de doelwitten bevonden. Het Israëlische leger zegt het Syrische regime verantwoordelijk te houden voor de beschieting op Israël van vrijdagochtend. “De IDF blijft met vastberadenheid opereren en zal reageren op iedere schending van Israëlische soevereiniteit”.

De gebeurtenissen van vrijdag vinden plaats ten tijde van verhoogde spanningen tussen Israël en de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Maandagavond is bij Israëlische luchtaanvallen in Syrië een strijder van Hezbollah om het leven gekomen, en Israël houdt rekening met een vergeldingsactie. Het Israëlische leger heeft zijn posities in het noorden aan de grens met Libanon versterkt en een aantal wegen zijn afgesloten voor militaire voertuigen. Troepen hebben zich teruggetrokken uit bepaalde posities aan de grens, zodat ze niet blootgesteld zijn aan een eventuele aanval vanuit Libanon. Daarnaast is sprake van verhoogde activiteit van de Israëlische luchtmacht boven het Libanees-Israëlische grensgebied.

Zondag bracht minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz een bezoek aan de Israëlische grens met Libanon. Gantz deed niet geheimzinnig over de Israëlische luchtaanvallen waarbij de Hezbollah-strijder was omgekomen: “we ondernamen actie tegen de Iraanse ingraving in Syrië – en we zullen actie hiertegen blijven ondernemen”.

Tijdens zijn bezoek aan de noordgrens herinnerde de Israëlische minister van Defensie Libanon en Syrië eraan dat zij “verantwoordelijk zijn voor wat er op hun grondgebied gebeurt en er vanuit plaatsvindt”. “We willen geen onnodige escalatie – maar wie dan ook die ons op de proef stelt, zal een zeer krachtig antwoord krijgen”, aldus de voormalige IDF-stafchef.