Syrische luchtafweerraket in Golan gevallen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 nov 2018 GOLAN IAF IRAN SYRIE

Afgelopen nacht is een Syrische luchtafweerraket in een open deel van de Golan gevallen. Het nieuws werd bekend nadat het Syrische leger had gemeld op doelwitten in de lucht te hebben geschoten. Vermoed wordt dat de Israelische luchtmacht bombardementen op Iraanse wapenvoorraden in het zuiden van Syrië heeft uitgevoerd.

Donderdagavond maakte het Syrische leger bekend doelen in de lucht ten zuiden van Damascus te hebben geraakt. Vermoedelijk gaat het hier om raketten die af waren gevuurd door vliegtuigen van de Israelische luchtmacht.

Volgens lokale bronnen was het doelwit van de Israelische missie door Iran gesteunde milities in het zuiden van Syrië. Iran vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om zich in het buurland van Israel te fortificeren en geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon te leveren. 

Het Iraanse regime maakt geen geheim van haar ambities. Recent nog twitterde de hoogste leider van het land ayatollah Khamenei dat Israel een “kankergezwel in het westen van Azië is dat verwijderd en vernietigd dient te worden.” Deze benaming werd vorige week herhaald door de Iraanse president Rouhani.

Nadat in september een Russisch vliegtuig door Syrische luchtafweer was neergeschoten na een Israelische missie, werd het onduidelijk of de IAF nog boven Syrië opereerde. In antwoord op het incident ging Rusland namelijk over tot het plaatsen van geavanceerde S-300 luchtafweersystemen, wat de situatie in het luchtruim voor de Israelische luchtmacht compliceerde. De gebeurtenissen van afgelopen avond lijken te bevestigen dat de IAF nog steeds de Iraanse dreiging in Syrië tracht tegen te gaan.

De Russische S-300 lijkt afgelopen avond niet in actie te zijn gekomen. De Syrische luchtafweer kwam wel in actie. Eén luchtafweerraket is daarbij neergekomen in een open deel van de Golan, zo laat een woordvoerder van het Israelische leger weten. Het Syrische leger beweerde naast een aantal raketten ook een vliegtuig van de IAF te hebben getroffen, maar dit wordt door Israel ontkend.