Syrische regime weigert de banden met Hamas te herstellen

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 jun 2019 HAMAS SYRIE

De Syrische president Assad lijkt niet te zijn vergeten dat Hamas in 2011 hem weigerde te steunen tijdens de burgeroorlog in Syrië: hij weigert de banden met de Gazastrook besturende factie te herstellen. Hamas-leider Haniyeh ontkent echter dat er sprake zou zijn van verbroken betrekkingen. 

Toen in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbrak, weigerde het soennitische Hamas haar steun voor het regime van de alawiet Bashar al-Assad uit te spreken. Hierop werd het lokale leiderschap van de Palestijnse terreurbeweging Syrië uitgezet, en de banden zijn nog altijd niet hersteld. De sjiitische terreurgroep Hezbollah en diens broodheer Iran trachten te bemiddelen tussen de twee partijen om de relaties te hervatten, maar tot nu toe lijkt dit zonder resultaat te zijn.

In 2016 bracht Assad een statement uit over Hamas, wat deze week opnieuw is gepubliceerd. “We steunden Hamas niet omdat ze van de moslimbroederschap zijn, maar omdat ze onderdeel zijn van het verzet [tegen Israel]. Uiteindelijk is gebleken, eens moslimbroederschap – voor altijd moslimbroederschap, maakt niet uit in welke situatie zij zich bevinden.”

Het opnieuw publiceren van het statement uit 2016, wijst erop dat het standpunt van de Syrische president sindsdien niet is gewijzigd. Staatsmedium SANA beschuldigt Hamas er bovendien van “terroristen in Syrië te steunen en met Israel samen te spannen.”

In antwoord op de woorden uit Damascus, heeft Hamas-leider Nayef Rajoub laten weten geen interesse te hebben in het herstellen van de banden met Syrië, zolang Assad aan de macht blijft. “Het huidige Syrische regime heeft geen waarde,” aldus Rajoub. “Het zou een fout zijn om op dit regime in te zetten.”

Andere Hamas-leiders lijken deze opvatting echter niet te delen. Afgelopen week nog zei Hamas-functionaris Khalil al-Haya dat betrekkingen met Syrië belangrijk zijn voor zowel zijn factie als het Palestijnse volk. Volgens Hamas-gezant Khaled Qaddoumi in Iran heeft Syrië een “speciale status onder de Palestijnen.” Syrië speelt een “substantiële rol in de ondersteuning van het verzet en het Palestijnse volk, zowel op politiek als militair vlak,” aldus Qaddoumi.

In een recent interview ontkent Hamas-leider Ismail Haniyeh dat er sprake zou zijn van verbroken banden met Syrië. Volgens Haniyeh zou zijn beweging zich slechts hebben “gedistantieerd van interne problemen in Syrië. De Hamas-leider spreekt van goede banden, en beweert dat Hamas inmiddels de positie van de Syrische regering heeft aangenomen ten aanzien van de Syrische oppositie.