Tekst van poort kamp Auschwitz gestolen

IN ANTISEMITISME / Door: WEBMASTER / 16 dec 2009 ANTISEMITISME AUSCHWITZ EU

Het wereldwijd bekende ijzeren hekwerk boven de ingang van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz met daarop de tekst ´Arbeit Macht Frei´ is vanochtend gestolen. De Poolse politie is op zoek naar de daders. Tot nu toe heeft het onderzoek geen resultaten opgeleverd. Inmiddels is een metalen duplicaat aan de toegangspoort bevestigd.', 'De voorlichter van het museum, Jaroslaw Mensfelt, verwoordde de diefstal als ''diep bedroevend'': “De dieven wisten niet waar ze waren of, erger nog: ze wisten het maar het weerhield ze niet om deze diefstal te plegen.” 

De Israëlische minister van Informatie en Diaspora Yuli Edelstein, laat weten dat deze daad een schrijnend bewijs is van wereldwijd toenemend antisemitisme. “Er is een terechte angst voor de veiligheid van Joden in de Diaspora,” aldus de minister. 

Organisaties die zich inzetten voor Holocaustoverlevenden geven aan dat zij hopen dat de daders worden gepakt en berecht. Avner Shalev, voorzitter van Yad Vashem, zei in een verklaring: “Het stelen van dit symbolische voorwerp van het hekwerk van Auschwitz is een aanval, die hoogstwaarschijnlijk is uitgevoerd door neo-fascistische, racistische, antisemitische elementen die de democratie in Europa willen vernietigen en willen terugkeren naar een tijd van vernietiging en chaos.”