Terreuraanslagen in oktober explosief gestegen

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 11 nov 2016 FATACH HAMAS PA TERRORISME WESTBANK

jerusalem-shooting-twitter-mickey-rosenfeld

Het aantal terreuraanslagen in Israel is in de maand oktober met bijna 30% toegenomen in vergelijking met september, het is de grootste maandelijkse stijging die dit jaar is gemeten, meldde de Israelische Veiligheidsdienst Shin Bet. In oktober vonden er 153 aanslagen plaats, waarvan bijna een derde in Jeruzalem, in september waren dit er 109.

De 29% stijging van het aantal aanslagen in Israel, blijkt de grootste sinds de geweldspiraal in oktober 2015 toenam, en is deels toe te rekenen aan de bijna verdubbeling van het aantal aanslagen in de Israelische hoofdstad. In Jeruzalem vonden in oktober 48 aanslagen plaats terwijl dit er in september nog 26 waren. Vergelijkt men het aantal aanslagen in Jeruzalem van oktober met die van augustus dan is er zelfs een verdrievoudiging op te merken. In oktober vielen er twee doden en 23 gewonden als gevolg van de aanslagen. De twee dodelijke Israleische slachtoffers vielen op 9 oktober tijden een ‘drive-by’ schietpartij op de Westbank, ook vielen er 10 gewonden tijdens deze aanslag. (Lees ook: Terreurorganisatie Hamas eist dodelijke aanslag Jeruzalem op)

Het Palestijnse persbureau, gelieerd aan de Fatah partij van PA president Abbas, Ma’an kwam na het uitbrengen van het rapport van de Israelische Veiligheidsdienst met het bericht dat in de periode 1 oktober 2015 tot en met 31 oktober 2016 er zeker 275 doden zijn gevallen, waaronder 235 Palestijnen. Deze stierven veelal tijdens het plegen van hun aanslag. Als gevolg van de terreuraanslagen zijn er tientallen Israelische dodelijke slachtoffers te betreuren. Naast de gedode Israeli’s zijn er ook nog 5 buitenlanders omgekomen bij terreuraanslagen; twee Amerikanen, één Eritreeër, één Sudanees en één Jordaniër.

Foto: De aanslag 9 oktober in Jeruzalem, bron: Twitter/MickeyRosenfeld