Terreuraanval tijdens raketbeschieting vanuit Gaza door IDF tegengehouden

Gisteravond hebben militanten vanuit Gaza geprobeerd Israël aan te vallen. Het Israëlische leger wist de terreuraanval, die tijdens een raketaanval op Sderot plaatsvond, tegen te houden. Terreurbeweging Islamitische Jihad zegt de oorlog aan Israël te hebben verklaard.

Zaterdagavond vond een raketaanval op Sderot plaats. Het bleek een afleiding te zijn voor een terreuraanval met behulp van een infiltratietunnel. Vanuit het noorden van de Gazastrook probeerden gewapende Palestijnen met geweld de Joodse staat binnen te dringen. De IDF wist de militanten tegen te houden, waarbij ook gebruik werd gemaakt van helikopters en artillerie.

Er circuleren verschillende berichten over welke Palestijnse facties betrokken waren bij de mislukte terreuraanval. Volgens sommigen gaat het om een gezamenlijke operatie van Hamas, Islamitische Jihad en de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigade. Tijdens de begrafenissen van vandaag waren lichamen gewikkeld in vlaggen van Hamas, Islamitische Jihad én Fatah te zien. 

Hamas spreekt van een “moord op drie Palestijnen aan de grens”. De terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt noemt het een “ernstige misdaad die laat zien hoe wreed de bezetter is”.

Islamitische Jihad noemt de gebeurtenissen aan de grens tussen Gaza en Israël een “duidelijke oorlogsverklaring” aan de Joodse staat. “De voortdurende systematische misdaden door de bezetter tegen ons volk in Gaza en de Westelijke Jordaanoever en tegen de heilige plekken in Jeruzalem zullen niet langer onbeantwoord blijven”, aldus de door Iran gesteunde terreurbeweging.

Nog meer aanvallen uit Gaza worden niet uitgesloten. Verschillende Israëlische steden hebben dan ook hun schuilkelders geopend, mochten de terroristen in de kustenclave overgaan tot het afvuren van nog meer raketten. 

De terreuraanval van afgelopen avond is een nieuw hoogtepunt in de spanningen tussen de Gazaanse facties en Israël. De afgelopen weken was er meerdere keren sprake van infiltraties en aanvallen vanuit de kustenclave. Daarnaast worden weer volop ballonnen met explosieven en ontstekingen opgelaten om terreur in het zuiden van Israël te zaaien. Volgens facties in de Gazastrook zijn de Israëlische autoriteiten te traag met het implementeren van de afspraken van het staakt-het-vuren dat door Egypte en de VN is bemiddeld.

De terreurbewegingen in de Gazastrook sturen aan op een nieuwe gevechtsronde. De burgemeester van Sderot roept op tot een militaire grondoperatie om “Hamas uit te roeien”. Het is de vraag of het Egypte en de VN zal lukken om de rust door bemiddelingen te doen wederkeren. Het staakt-het-vuren dat door de partijen was bereikt blijkt in ieder geval weer zeer fragiel.