Terreurcoalitie ontkent achter raketaanval op Be'er Sheva te zitten

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 17 okt 2018 GAZA RAKETTEN TERRORISME

De terreurcoalitie van militante groeperingen in Gaza, ook wel bekend als het Palestijnse verzetscommando, ontkent achter de raketaanval op Be’er Sheva van afgelopen nacht te zitten. Volgens de samenwerkende terreurbewegingen zit een groep dissidenten achter de beschieting.

Afgelopen nacht werden vanuit Gaza twee Grad-raketten afgevuurd. De ene raket kwam terecht in Be’er Sheva, de andere in de zee in de buurt van Tel Aviv. In antwoord op de raketaanval ging de Israelische luchtmacht over tot luchtaanvallen op posities van Hamas in de Gazastrook. 

De terroristen in Gaza lieten deze vergelding niet onbeantwoord. Vanochtend probeerden leden van de moedjahedien-brigade raketten op de regio rondom Asjkelon af te vuren. De IAF was ze echter voor en wist de raketschutters te treffen voordat ze hun plan ten uitvoer konden brengen.

Het Palestijnse verzetscommando beweert niet achter de raketaanval van afgelopen nacht te zitten. Volgens de terreurcoalitie zitten “dissidenten” achter de beschieting. De zelfstandig opererende terroristen zouden zand in de raderen van de Egyptische bemiddelingen ten behoeve van Gaza willen gooien. De raketbeschieting valt dan ook samen met de komst van een Egyptische functionaris naar de kustenclave om te onderhandelen.

“We verwerpen de onverantwoordelijke pogingen om de Egyptische inspanningen te saboteren, inclusief het lanceren van raketten,” aldus het statement van de terreurcoalitie. “We bevestigen dat het verzet klaar is om de Israelische agressie te confronteren. We verbergen ons niet achter een gordijn, maar verklaren dit duidelijk binnen het kader van nationale verantwoordelijkheid. Ons geweer zal het schild van onze mensen blijven,” zo laat het Palestijnse verzetscommando weten.

Het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando is een samenwerkingsverband tussen twaalf verschillende terreurgroepen in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Ze hangen weliswaar verschillende ideologieën aan, maar allen streven ze het zelfde doel na: de vernietiging van de staat Israel. De terreurbewegingen werkten eensgezind samen toen het commando in augustus bij elkaar 200 mortiergranaten en raketten richting de Joodse staat afvuurden. 

Het Israelische leger gaat echter niet mee in de beweringen van de terreurcoalitie. “Alleen Hamas en Islamitische Jihad zijn in het bezit van dergelijke raketten,” aldus IDF-woordvoerder brigadegeneraal Ronen Manelis. De terreurbewegingen “creëren een atmosfeer van terreur bij de demonstraties bij de grensomheining, waar in de afgelopen weken granaten zijn gegooid.” 

In antwoord op de raketbeschieting heeft de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman de opdracht gegeven de grensovergangen met Gaza te sluiten. De visserszone is verkleind tot drie nautische mijlen. Recent was de ruimte voor Gazaanse vissers nog verruimd tot negen mijl als concessie in onderhandelingen. Dit werd echter vorige week teruggedraaid tot zes mijl, omdat de rellen aan de grens en het oplaten van vuurbomvliegers onverminderd doorgaan.