Terreurgroepen Gaza roepen op tot "verzet" in de Westbank

Het samenwerkingsverband van terreurgroepen in Gaza, het zogenaamde gezamenlijke Palestijnse verzetscommando, roept in een statement op tot “verzet” in de Westelijke Jordaanoever. Het bericht werd gepubliceerd naar aanleiding van de dertiende verjaardag van Israels terugtrekking uit de Gazastrook.

Het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando is een samenwerkingsverband tussen twaalf verschillende terreurgroepen in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Ze hangen weliswaar verschillende ideologieën aan, maar allen streven ze het zelfde doel na: de vernietiging van de staat Israel. De terreurbewegingen werkten eensgezind samen toen het commando in augustus bij elkaar 200 mortiergranaten en raketten richting de Joodse staat afvuurden. 

De terugtrekking van Israel uit de Gazastrook in 2005 wordt door het Palestijnse commando “een nederlaag voor de vijand genoemd.” De terreurgroepen zeggen “de bezetter in 2005 te hebben verdreven,” en sindsdien tientallen keren sterker te zijn geworden. Daarmee zijn zij naar eigen zeggen verworden tot een “obsessie en horror” voor de vijand. “Met ons bloed, ons zweet, onze offers en onze raketten zullen we het gezegende land bevrijden,” aldus het commando.

Het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando zegt dat het tijd is voor “verzet” op de Westelijke Jordaanoever. De terroristen, die naar eigen zeggen de Palestijnen in Gaza hebben bevrijd, willen een vergelijkbare “bevrijding” van de Palestijnen op de Westoever. De samenwerking met Israel onder het Oslo-akkoord wordt door het Palestijnse commando een “totale mislukking” en “verspilling van de rechten” van Palestijnen genoemd. Zo’n half miljoen Palestijnen op de Westoever zijn werkzaam in Israel of Israelische nederzettingen. Daarnaast is sprake van veiligheidscoördinatie tussen de Palestijnse Autoriteit en Israel.

De terroristische facties willen echter een “algemeen gezamenlijk verzet.” Ze roepen dan ook op tot het compleet beëindigen van de “samenwerking met de bezetter.” Op de Westoever zijn cellen van verschillende terroristische facties actief, waaronder van Hamas, Islamitische Jihad en de PFLP. De oproep van het commando uit Gaza suggereert dan ook dat de terreurgroepen – net als in Gaza – op de Westoever mogelijk inniger gaan samenwerken.