Terreurgroepen Gazastrook luiden 2018 in met raketaanval op Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 jan 2018 GAZA HAMAS RAKETTEN

Waar elders het nieuwe jaar met siervuurwerk is ingeluid, zijn de terreurgroepen in Gaza meer van het zwaardere werk.

Op 1 januari werd een raket vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd. Er vielen geen gewonden bij deze beschieting. Volgens de politie is de raket in een open veld terecht gekomen. Waar precies wilde men niet zeggen, daar deze informatie de terroristen in Gaza zou kunnen helpen met het verbeteren van hun precisie.

In antwoord op de aanval heeft de Israelische luchtmacht in de nacht van maandag op dinsdag een basis van Hamas in het zuiden van de Gazastrook gebombardeerd. Omdat de terreurgroep de kustenclave regeert, wordt het door de IDF voor elke activiteit tegen de Joodse staat verantwoordelijk gehouden.

Afgelopen vrijdag werden ook al raketten vanuit de Gazastrook op Israel afgevuurd. Mogelijk was dit om een ceremonie voor de verjaardag van de vermiste soldaat Oron Shaul te verstoren. In 2014 raakte hij vermist tijdens een militaire operatie in Gaza. Israel gaat er van uit dat hij de aanval destijds niet overleefd heeft, en eist zijn lichaam van Hamas terug.

Zondag werden ook al raketlanceringen gedetecteerd. De projectielen lijken echter te hebben gefaald en in de Gazastrook zelf terecht te zijn gekomen. Analisten vermoeden daarom dat met name kleinere facties achter de provocaties zitten, daar de grotere terreurgroepen over meer betrouwbare wapens beschikken.