Tien kandidaten opvolging Arafat

NOS Nieuws

Aan de verkiezingen voor het Palestijnse presidentschap op 9 januari doen tien kandidaten mee. Onder hen zijn zeven onafhankelijke kandidaten, heeft de kiescommissie laten weten.

De Fatah-beweging heeft PLO-leider en oud-premier Abbas naar voren geschoven als kandidaat. Abbas is er voorstander van de vredesonderhandelingen met Israël nieuw leven in te blazen.

Barghouti

Ook Marwan Barghouti is verkiesbaar, al zit hij in Israël in de cel. Barghouti geldt als de inspirator van de Palestijnse opstand. Hij kreeg vijf keer levenslang wegens moord.

Israël laat de politieke aspiraties van Barghouti toe, voor zover zijn detentie dat toestaat. "In geen honderd jaar komt hij vrij", zei minister Hanegbi.

Naast Fatah hebben het democratisch front voor de bevrijding van Palestina met Tayssir Khaled en de voormalige communistische Partij van het Volk met Bassam al-Salhi kandidaten naar voren geschoven.

Stembus

De overige – onafhankelijke – kandidaten zijn Mustafa Barghouti (mensenrechtenactivist), Hassan Kreisheh (interim-parlementsvoorzitter), Abdelsatter Qassem, Adelkarim Jubeir, Hussein Barakah en Abdelhalim al-Ashqar. Deze laatste zit vast in een Amerikaanse cel als mogelijke geldschieter van de radicale Hamas-beweging.

De Hamas-beweging en de militante groepering Islamitische Jihad riepen hun achterban op niet naar de stembus te gaan. Zij zien de verkiezingen als een slinkse manier om de Palestijnse staat onder de leidraad van Israël te houden.

Ook het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) liet weten dat het zich niet achter een van de tien presidentskandidaten schaart, aldus de Israëlische krant Haaretz in zijn interneteditie.