Timmermans: Veel Nederlanders bij ISIS

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 16 jun 2014 SYRIE TURKIJE TWEEDE KAMER VN

isis twitterMinister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt dat veel Nederlandse jihadisten zich aansluiten bij de terreurgroepering ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië). Dat meldt hij op 16 juni in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin zegt Timmermans niet om hoeveel mensen het gaat, maar eerder berichtte de AIVD over een aantal van ruim honderd. Er zouden intussen ook al ruim 30 jihadisten zijn teruggekeerd naar Nederland. Dat zij een veiligheidsrisico kunnen opleveren, bleek eind vorige maand toen een Franse ex-Syriëganger werd gearresteerd op verdenking van de moord op vier mensen in het Joods museum te Brussel.

Timmermans zegt dat de Nederlandse overheid ‘verschillende strafrechtelijke en bestuursrechtelijke maatregelen ontwikkelt en inzet om het uitreizen van Nederlandse moslims, die zich willen aansluiten bij groeperingen als ISIS, te voorkomen.’ Ook wil hij dat Nederland in de wereld een leidende rol in de ontwikkeling van maatregelen gaat spelen.

In internationaal verband volgt Nederland nu de sancties die de VN-veiligheidsraad heeft afgekondigd ten aanzien van personen die betrokken zijn bij ISIS. Een van die sancties is het opleggen van uitreisbeperkingen. In februari bijvoorbeeld raakten elf potentiële jihadisten hun paspoort kwijt, en de AIVD heeft Turkije een lijst gegeven met ruim honderd namen van potentiële Syriëgangers, berichtte de Volkskrant deze week. Turkije zegt dat het een zero-tolerancepolitiek heeft op dit gebied. Ook worden de tegoeden van jihadisten in spe bevroren. In Nederland zouden zij hun studiefinanciering direct kwijtraken.

De soennitische terreurbeweging ISIS neemt voorlopig nog  iedere dag nieuwe steden in in Irak. De Iraakse premier al-Maliki en zijn troepen lijken deze opmars nauwelijks te kunnen stuiten. Iraakse soldaten hebben 160 USB-sticks buitgemaakt waarop gedetailleerde informatie te vinden is over de terreurgroep, zoals de namen van alle buitenlandse strijders van ISIS, hun codenamen en de hoeveelheid geld waarover de organisatie kan beschikken. Na de recente inname van de stad Mosul (vorige week dinsdag) zou dat bedrag rond de 1,7 miljard liggen, volgens de Britse krant The Guardian.

Foto: ISIS verspreidt beelden van massamoorden die het in Irak uitvoert via Twitter