Timmermans veroordeelt beschietingen uit Gaza op Israel

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans veroordeelde vandaag, 13 november, de recente mortier- en raketbarrage door militante groeperingen vanuit Gaza op Israel en erkende dat Israel het recht heeft zich te verdedigen. Timmermans uitte zijn zorgen over de geweldescalatie en sprak namens de Nederlandse regering zijn medeleven uit met de getroffen personen en families. Vandaag heeft Timmermans de beschietingen aan de orde gesteld tijdens de EU-vergadering met de Arabische Liga (AL) in Cairo.

Vannacht heeft de Israelische Luchtmacht drie doelen in Gaza gebombardeerd, er werden een wapenopslagplaats, een smokkeltunnel en twee lanceerinstallaties voor raketten vernietigd. Militante groeperingen in Gaza kondigden vannacht na spoedberaad nog aan te stoppen mocht Israel de represailleacties op doelen van Hamas staken. Vanochtend kwam er één raket vanuit Gaza in Israel terecht. In totaal zijn sinds 10 november 115 raketten en mortieren in Israel terecht gekomen. Ook werden er verschillende tegengehouden door Iron Dome. Veel materiele schade en meerdere gewonden waren te betreuren.

Minister van Defensie Barak legt de verantwoordelijkheid voor de raketregen vanuit Gaza bij Hamas. De Israelische luchtaanvallen van afgelopen nacht laten “Hamas en andere terroristische organisaties” lijden en de strijd is volgens Barak nog lang niet gestreden. Woordvoerder Sami Abu Zuhri van Hamas verklaarde tijdens een persconferentie dat de “reactie van het verzet afhangt van Israelische agressie.”