Toename van extreemrechts geweld tegen Palestijnen

De Israelische veiligheidsdienst, de Shin Bet, rapporteert over een toename van geweld en vandalisme vanuit extreemrechtse hoek tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever in het eerste kwartaal van 2018. 

De afgelopen vier maanden noteerde de Shin Bet 13 gevallen van zogenaamde price tag aanvallen. Price tag is de benaming voor vandalistische en andere soorten haatmisdaden tegen Palestijnen uitgevoerd door ultranationalistische Joden. De daders noemen het vergelding voor Palestijnse acties, vandaar de naam price tag, oftewel prijskaartje.

Volgens de Shin Bet gaat het met name om jongeren woonachtig in nederzettingen, ook wel bekend als de hilltop youth. De jongeren staan bekend om het opzetten van illegale nederzettingen zonder toestemming van de Israelische regering. Een groot deel van de recente price tag aanvallen zouden zijn gepleegd door jongeren uit de nederzetting Yitzhar, aldus een defensie-ambtenaar.

Een dieptepunt was een aanval op een moskee in het Palestijnse dorp Aqraba deze maand. De muren waren met graffiti bespoten en er zijn sporen gevonden van een poging tot brandstichting. De Shin Bet rapporteert over twee poging tot brandstichting in het afgelopen kwartaal. Gedurende het gehele jaar 2017 was er vijf keer sprake hiervan.

De Israelische autoriteiten nemen vooral administratieve maatregelen om de price tag aanvallen tegen te gaan. Het kan dan gaan om administratieve detentie of een gebiedsverbod dat een persoon de toegang tot de Westelijke Jordaanoever ontzegt. 

De onvrede over deze maatregelen wordt door de ultranationalisten echter niet alleen tegen de Israelische autoriteiten, maar vooral tegen de Palestijnen gericht. Palestijnse auto’s en gebouwen zijn de afgelopen weken met graffiti bespoten met slogans als “stop administratieve detenties” en “administratieve price tag.” 

Deze week was het weer raak. Bij twee Palestijnse dorpen en een Arabisch dorp in Israel zijn bij tientallen auto’s de banden lek gestoken en zijn allerlei bedreigende slogans met graffiti aangebracht. Ook zijn twee voertuigen in brand gestoken. 

De administratieve maatregelen blijken hierdoor niet voldoende. Vorige maand werd een tiener veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn aandeel in een reeks price tag aanvallen en voor zijn lidmaatschap van een verboden organisatie. Tot nu toe zijn er dit jaar 23 Israeli’s aangeklaagd voor price tag aanvallen. Gedurende 2017 werden in totaal 105 ultranationalisten in het beklaagdenbankje gezet.