Toespraak CIDI-directeur Hanna Luden bij demonstratie #KeppelOp

IN ANTISEMITISME / Door: PAUL VAN DER BAS / 31 mei 2019 #KEPPELOP

De volgende tekst werd door Hanna Luden uitgesproken bij de opening van de CIDI-manifestatie ‘Keppel Op’ die woensdag 29 mei plaatsvond op het Plein in Den Haag. 

keppel op

Foto: Elkan van der Raaf

Vrienden,

Dank u wel dat u hier bent. Wij staan hier met een ernstige boodschap: antisemitisme mag nooit normaal worden. Dat is waarom wij hier staan. Overal in Europa, ook in Nederland, laat antisemitisme zijn lelijke gezicht weer zien. Steeds vaker krijgen Joden– zeker wanneer zij herkenbaar zijn als Jood, bijvoorbeeld met een keppeltje – te maken met haat. Scheldpartijen in de tram. Scheldpartijen en bedreigingen op Internet. Naroepen op straat. Pesten op school. En in het ergste geval zelfs geweld.

In Duitsland adviseerde de regeringscoördinator die verantwoordelijk is voor de bestrijding van antisemitisme Joden om maar niet overal een keppel te dragen. Voor hun eigen veiligheid. Dit is de wereld op zijn kop. Niet Joden zijn het probleem, antisemieten zijn het probleem! Daarom zeggen wij: keppel op! De oplossing voor antisemitisme is niet om Joden zich te laten verbergen. In onze vrije samenleving mag iedereen zijn identiteit uitdragen. En dat moet zo blijven. Zonder bang te zijn voor haat of geweld. Ook Joden.

Zeventig procent van de Joden in Nederland vermijdt soms het dragen van Joodse symbolen – zoals een keppeltje, of een ketting met een davidsster – Omdat zij zich onveilig voelen wanneer zij herkenbaar zijn als Joods. Dat accepteren wij niet. Dat kan en moet anders. Het is tijd, hoog tijd, voor een keiharde aanpak.

Mijn vader maakte als jonge man zelf mee wat antisemitisme doet. Hij vluchtte voor de Nazi’s uit Warschau, naar Rusland. Maar ook daar, in de Sovjet-Unie, werd hij geconfronteerd met antisemitisme. Mijn vader, een ervaringsdeskundige, zei vaak: “antisemitisme discrimineert niet”. Het kwam (en komt nog steeds) voor bij links en rechts, in de stad en op het platteland, bij rijk en arm, autochtoon en allochtoon. Maar wie de afzender ook is, wij staan niet toe dat wie dan ook onze samenleving verpest en voor Joden onveilig maakt. Het is dan ook zo belangrijk dat u hier staat. Dat wij hier staan. Waar Duitsland zegt: zet die keppel af, zeggen wij: keppel op!

Antisemitisme, dames en heren, is geen probleem van de Joden, maar het probleem van ons allemaal. Een samenleving waarin Joden zich onveilig voelen, is een zieke samenleving. Dit is de samenleving die wij, uit de puinhopen hebben opgebouwd, na de catastrofe van oorlog en vernietiging. En wij staan niet toe dat iemand onze samenleving verpest en de publieke ruimte onveilig maakt. Het is tijd voor actie.

De Monitor Antisemitische Incidenten van CIDI liet recent wéér een stijging zien in het aantal gevallen van Jodenhaat. En de bekende cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg: Slechts 25 procent van de slachtoffers doet melding. Dat geldt ook voor het doen van aangifte bij de politie. Steeds meer mensen denken dat het “toch geen zin heeft”. En helaas, helaas begrijp ik dat. Vaak duurt het maanden of zelfs jaren voordat mensen iets horen na het doen van aangifte. Dat kan anders en dat moet anders. Aangiftes mogen niet op de plank blijven liggen, zeker niet terwijl antisemitisme ongestoord voortwoekert. De procedures moeten sneller. Zodat mensen weer vertrouwen krijgen dat aangifte doen zin heeft. En dan kan het probleem écht worden aangepakt. Geen woorden maar daden.

Ik roep alle aanwezigen op om alert te blijven op antisemitisme. Ook in de eigen gelederen. Of het nu afkomstig is van (extreem)links, (extreem)rechts, van moslims of wie dan ook. Het moet stoppen! Het sterkt ons, om hier met zo veel mensen te staan. Met vertegenwoordigers van de meeste politieke partijen, vertegenwoordigers uit Israel, Duitsland en andere landen. Met Joden en niet-Joden. Laat vandaag geen eindpunt zijn, maar een beginpunt. Spreek je uit. Laat je horen. Niet alleen vandaag, maar elke dag. Voor een vrije samenleving, tegen haat en antisemitisme.

Dank u wel.