Toestand Yasser Arafat stabiel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 5 nov 2004 FATACH GAZA TEMPELBERG WESTBANK

NOS Nieuws

De gezondheidstoestand van de doodzieke Palestijnse leider Yasser Arafat is niet veranderd, zo heeft de woordvoerder van het militaire ziekenhuis nabij Parijs rond 18.00 uur in een korte verklaring bekendgemaakt.

De Palestijnse gezant Leila Shahid ontkende vanmorgen categorisch dat Arafat hersendood is en kunstmatig in leven wordt gehouden, zoals gisteren werd gesuggereerd door onder meer de Israëlische televisie en de Luxemburge premier Juncker. Wel verkeert Arafat in een "coma waar hij weer uit zou kan ontwaken".

Volgens het hospitaal in het Franse Clamart is Arafat gisteren overgebracht naar een speciale afdeling, nadat zijn gezondheid zienderogen achteruit was gegaan. Hij heeft een hersenscan ondergaan.

Het is nog steeds onduidelijk wat Arafat precies mankeert. Voor zover bekend heeft hij een probleem met zijn bloed, en is zijn weerstand minimaal. Ook zou hij de afgelopen dagen meerdere keren buiten bewustzijn zijn geraakt.

Tijdperk

In de Palestijnse gebieden wordt koortsachtig overlegd over de situatie na het overlijden van Arafat. De Palestijnse leider heeft zijn opvolging niet geregeld en waarnemers zijn bang dat een bloedige machtsstrijd uitbreekt tussen de verschillende facties.

Inmiddels heeft de Palestijnse premier Qurei een deel van de bevoegdheden van het presidentschap van Arafat overgenomen. De leiding van de PLO en de Fatah-beweging is in handen van Mahmud Abbas.

Jeruzalem

Ook wordt onderhandeld over de begrafenis van Arafat. Hoewel niet duidelijk is of Arafat een testament achterlaat, heeft hij zelf laten weten dat hij graag in de buurt van de al-Aqsa moskee, op de Tempelberg, begraven wil worden.

Voor Israël is dat geen optie. De Israëlische minister van justitie Lapid: "Het is duidelijk dat hij niet in Jeruzalem begraven zal worden, en dat hij niet begraven zal worden op de Tempelberg."

Ook de Westelijke Jordaanoever is wat Israël betreft uitgesloten als begraafplaats. Het land noemt de Gazastrook, waar het zich binnenkort uit wil terugtrekken, als enige geschikte plek.