Top Abbas en Sharon uitgesteld

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 okt 2005 GAZA HAMAS VERKIEZINGEN VS WESTBANK

ANP Nieuws

RAMALLAH (ANP) – Een topontmoeting tussen de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse president Abbas die voor dinsdag gepland stond, is uitgesteld tot eind oktober. Dat heeft een hoge Palestijnse functionaris maandag laten weten.

,,De ontmoeting is uitgesteld tot het einde van de maand omdat er onvoldoende voorbereidingen zijn getroffen”, zei Nabil Abu Rudeina in Ramallah. Rudeina is een woordvoerder van het Palestijnse bestuur.

De topontmoeting was eerder deze maand ook al uitgesteld wegens het oplaaien van het geweld in het Midden-Oosten.

Meningsverschillen

Met name over de vrijlating van Palestijnse gevangenen en over de Palestijnse eis dat het Israëlische leger vertrekt uit steden op de Westelijke Jordaanoever, bestaan nog grote meningsverschillen. Voorbereidende gesprekken mislukten maandag, waarna werd besloten de topontmoeting uit te stellen.

Het laatste onderhoud tussen Sharon en Abbas was op 21 juni, nog voor de Israëlische terugtrekking uit de Palestijnse Gazastrook. Op 20 oktober wordt Abbas in Washington verwacht voor een bezoek aan de Amerikaanse president Bush.

Belangrijk agendapunt bij alle voorziene gesprekken zijn de Palestijnse verkiezingen in januari 2006. Sharon heeft eerder duidelijk gemaakt dat zijn regering geen stembusgang zal toestaan als de militante groepering Hamas daaraan meedoet. Abbas eist op zijn beurt dat Sharon na de Gazastrook ook al het andere bezet Palestijns gebied permanent verlaat.